IBM odustaje od softvera za prepoznavanje lica

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Jun.2020, 14:33

IBM odustaje od softvera za prepoznavanje lica

Doneli su odluku...

IBM je zbog mogućih kršenja ljudskih prava rešio da prekine sva istraživanja na temu prepoznavanja lica. CEO kompanije, Arvind Krišna, naveo je da je sada trenutak da se razmatra da li ova tehnologija uopšte sme da se koristi, a ne kako i gde.

U svom pismu Američkom kongresu, on je pisao ne samo o tome da IBM izlazi iz biznisa prepoznavanja lica, već i o naporima da se podstakne šira policijska odgovornost i sprovedu reforme, u skladu sa nedavno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << uvedenim Zakonom o pravdi koji je izglasan početkom ove godine.

Rasno diskriminisanje na osnovu lica?

Na ovaj korak IBM se odlučio u vreme kada širom Amerike traju protesti protiv policijske brutalnosti i diskriminacije i nedugo nakon što je Clearview AI sistem za prepoznavanje lica pokrenuo pitanja privatnosti. Više puta do sada se pokazalo da sistemi za prepoznavanje lica mogu da pristrasni prema osobama koje nisu bele puti i prema ženama, pogotovo, ako se među podacima nalazi malo osoba iz tih grupa.

Neki od sistema mogu da se povežu sa javno dostupnim podacima o prepoznatim osobama, pa postoji zabrinutost da bi to moglo da se iskoristi za praćenje, zastrašivanje ljudi ili na ograničavanje njihove privatnosti na neki drugi način.

Za IBM je relativno lako da odustane od ovog istraživanja, jer to nije njegovo glavno polje delovanja. Ali, ovaj potez će možda uticati i na druge kompanije. IBM često sarađuje sa mnogim vladama u različitim državama, pa bi njihova odluka mogla da podstakne i druge proizvođače da slede njihov potez, ali i klijente da odustanu od zahteva za prepoznavanjem lica.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.