Google Maps rute javnog prevoza prilagođene za osobe u kolicima

Izvor: SaznajNovo.com, 22.Mar.2018, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Google Maps rute javnog prevoza prilagođene za osobe u kolicima

Google Maps nudi opciju javnog prevoza koja ima za cilj da nam pomogne oko biranja javnog prevoza za traženu rutu. To jeste super opcija, a sada su je i unapredili.
Naime, OSI (osobe sa invaliditetom) koje su u kolicima mogu odabrati opciju za rutu kako bi im Google ponudio javne prevoze prilagođene za njih. Tačnije, Google je tu opciju dodao za sve one koji imaju poteškoće sa kretanjem, pa će tako dobro doći i majkama koje guraju decu u kolicima, ali i osobama koje koriste štake >> Pročitaj celu vest na sajtu SaznajNovo.com << ili neko drugo pomagalo za hodanje.
Dakle, ideja je da se izbegnu nepristupačni prilazi javnim prevozima, kao što su visoke platforme, visoke stepenice bez lifta u blizini, i slično.
Ipak, ove informacije su dostupne za sad u svega šest većih gradova u svetu: London, New York, Tokyo, Mexico City, Boston, i Sydney. Međutim, Google navodi da će biti dostupno u još gradova vremenom.
Slika: youtube/google Ovo je još jedna u nizu opcija namenjanih za OSI jer, ako se sećate, Google je dodao takođe i informaciju o tome da li neki objekat ima prilaz za invalidska kolica. Ako redovno doprinosite Google mapama, onda ste možda i primetili da vas s vremena na vreme pita za objekat u kojem ste da li ima prilaz. To je samo potvrda da Google misli dosta na OSI. Ako ne doprinoste Google mapama, moj predlog je da to učinite jer su i vama korisne informacije na Google mapama koje drugi ostavljaju, pa je to minimalni način da uzvratite uslugu.
Što se Srbije tiče, mi još uvek nemamo ni normalan sistem javnog prevoza, tako da ćemo ovu novu opciju dobiti tek nakon što se sredi javni prevoz (dakle za nekoliko decenija).
Ipak, opcija je dostupna svuda, i možete joj pristupiti na sledeći način:

1) Otvorite Google Maps (PC ili telefon)
2) Kreirajte rutu
Klasično kreiranje rute: izaberete mesto polaska i mesto dolaska.
3) Izaberite javni prevoz
Za prevoz izaberite „Javni prevoz„. Samo kliknite na ikonicu nekakvog tramvaja, ili šta je već.
4) Opcije javnog prevoza
Videćete stavku „Opcije„, kliknite.
5) Izaberite pristup za invalidska kolica
Videćete vrste prevoznog sredstva, a takođe i opcije putanje. Tu izaberite „Pristup za invalidska kolica„.
Kao što rekoh, nećete dobiti nikakvu putanju prilagođenu za invalidska kolica ako je putanja u Srbiji. Dobićete obaveštenje: „Ovi rezultati mogu da budu nepotpuni – nisu sve agencije javnog prevoza u ovoj oblasti dale svoje informacije.“ Ako baš želite da testirate, kreirajte rutu u jednom od onih navedenih gradova.
A možete pogledati i promo video u kojem je prikazano kako sve to funkcioniše:

Detaljnije - Google Maps rute javnog prevoza prilagođene za osobe u kolicima

Nastavak na SaznajNovo.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SaznajNovo.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SaznajNovo.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.