Dugačka lozinka ne štiti vaš nalog od hakera

Izvor: B92, 01.Feb.2024, 12:20

Dugačka lozinka ne štiti vaš nalog od hakera

Duže lozinke neće sprečiti hakere da pristupe vašim podacima, navodi se u izveštaju kompanije Specops Software.

Kompanija koja prodaje usluge upravljanja lozinkama i autentifikacijom otkrila je da 31,1 miliona hakovanih lozinki sadrži 16 znakova ili više, što pokazuje da duže lozinke nisu neprobojne.

Nakon analize 1,8 miliona kompromitovanih administratorskih kredencijala, za 40.000 naloga administratora koristio se termin "admin", a samo 50% organizacija svakog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << meseca proverava da li su lozinke kompromitovane, navodi se u izveštaju.

Najčešća kompromitovana lozinka na najnovijoj listi kompromitovanih kredencijala KrakenLaba bila je lozinka "123456". Uobičajene su bile i lozinke koje sadrže reč password (P@ssw0rd ili Pass@123).

Ukradene lozinke su od velike vrednosti za sajber kriminalce, o čemu svedoči rastuće tržište ukradenih lozinki, ličnih podataka i podataka uopšteno.

Industrije koje imaju pristup osetljivim informacijama moraju da zaštite svoje naloge korišćenjem jakih, jedinstvenih lozinki. Organizacije i pojedinci treba da izbegavaju recikliranje lozinki, jer bi se mogli izložiti napadima.

Administratorski nalozi su zlatni rudnik za hakere jer ih mogu iskoristiti da dobiju dalji pristup organizaciji, navodi se u izveštaju.

Za one koji imaju pristup osetljivim informacijama važno je da imaju jake lozinke. Ipak, svaki nalog se računa, jer hakeri mogu da iskoriste obične naloge da bi dobili pristup ciljevima visoke vrednosti, ističe se u izveštaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dugačka lozinka ne štiti vaš nalog od hakera

Izvor: B92, 01.Feb.2024

Duže lozinke nec&#769;e sprečiti hakere da pristupe vašim podacima, navodi se u izveštaju kompanije Specops Software.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.