Debata o penzionisanju u Austriji

Izvor: Blic, 27.Nov.2014, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Debata o penzionisanju u Austriji

U Austriji je pokrenuta rasprava o podizanju godina starosti za odlazak u penziju zbog planova vicekancelara i lider Narodne partije (OVP) Rajnholda Miterlenera da se uvede automatizam podizanja godina starosti za penziju u skladu sa porastom starosti stanovništva.

Debatu je izazvala analiza situacije sa penzijama do 2060., koje vladajuća OVP i Socijaldemokratska partija (SPO) različito tumače. Dok ministar finansija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Miterlener vidi ogroman problem po budžet, SPO ističe da će penzioni sistem ostati stabilan zbog smanjenja broja državnih službenika.

OVP ukazuje da starost stanovništva raste brže od godina starosti potrebnih za odlazak u penziju, zbog čega su potrebne mere.

Austrijski kancelar i lider SPO Verner Fajman ukazuje da će se za dve godine svakako analizirati da li dosadašnje mere deluju i ukoliko to bude potrebno biće pooštrene, a tiču se pre svega invalidskih penzija.

Eksperti, međutim, ističu da je potrebno delovanje već sada jer penzijski sistem ne može da se finansira na duge staze. To što ljudi odlaze i dalje u penziju sa 61,5 godina ne može više da se finansira“, upozorava ekspert OECD Kristofer Princ.

On kaže da bi nove mere, to jest podizanje godina starosti kao uslova za odlazak u penziju, trebalo primeniti već na lica koja danas imaju 50 godina.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Austrija: Starije stanovništvo - penzija sve dalja

Izvor: Blic, 27.Nov.2014

U Austriji je pokrenuta rasprava o podizanju godina starosti za odlazak u penziju zbog planova vicekancelara i lidera Narodne partije (OVP) Rajnholda Miterlenera da se uvede automatizam podizanja godina starosti za penziju u skladu sa porastom starosti stanovništva...Debatu je izazvala analiza situacije...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.