Da li će Mask uopšte smeti da koristi X umesto Twittera?

Izvor: B92, 25.Jul.2023, 15:49

Da li će Mask uopšte smeti da koristi "X" umesto Twittera?

Microsoft je još 2003. godine zaštitio "X" za svoj brend Xbox, a Meta je to isto učinila 2019. u području softvera i društvenih medija.

Kad je Ilon Mask preuzeo Twitter, najavio je brojne promene za tu popularnu platformu. Jedna od tih promena je bila i promena imena. Ali, izgleda da Mask baš i nije proverio sve aspekte te odluke.

Naime, nakon što je objavio da Twitter postaje "X", a plava ptičica koja je godinama bila prepoznatljiv i zaštitni znak te platforme, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odlazi u istoriju, postalo je očigledno da to baš i neće ići tako lako.

Barem što se pravnika tiče. Jer kompanije poput Mete i Microsofta već imaju pravo intelektualnog vlasništva nad slovom "X", a logo koji je Mask odabrao za rebrending Twittera već se koristi.

Kako navodi Reuters, slovo "X" toliko se široko koristi i citira u zaštitnim znakovima da će biti pravi izazov za pravnike, da ga registruju na Maskovu kompaniju.

Stoprocentno je verovatno da će Twitter neto tužiti zbog ovoga, uveren je advokat Džoš Gerben, koji je za Reuters istakao da samo u SAD-u ima gotovo 900 aktivnih registrovanih znakova, koji pokrivaju slovo "X".

Istakao je da vlasnici zaštitnih znakova mogu da podnesu zahtev za zabranu korišćenja ako bi druga robna marka koja koristi isti ili veoma sličan znak odnosno ime, izazvala zabunu kod potrošača.

Microsoft je još 2003. godine zaštitio znak X koji se odnosi na komunikaciju vezanu za Xbox, dok je Meta još 2019. na nivou SAD-a zaštitila plavo-belo slovo "X" za softver i društvene medije.

Meta i Microsoft verovatno ne bi tužili osim ako ne osečaju pretnju da Twitterov X zalazi u vrednost robne marke koju su izgradili, rekao je Gerben.

Ali, to ne znači da Maska odnosno Twitter ne bi mogli da tuže drugi koji koriste "X" u svom znaku, imenu ili pak brandu.

U svakom slučaju, Maskov pravni tim pred sobom ima pune ruke posla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.