Izvor: Radio Dunav, 03.Mar.2021, 15:54

ДАНАС ОБЕЛЕЖАВАМО СВЕТСKИ ДАН ДИВЉИХ ВРСТА

Светски дан дивљих врста обележава се под слоганом „Шуме и егзистенција: одрживост људи и планете“, којим се наглашава важна улога шума, шумских врста и њихових екосистема за одржавање егзистенције стотина милиона људи широм света, с посебним нагласком на локалне заједнице >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Dunav << које имају снажне историјске везе са шумским подручјима, као и онима у њиховој близини.
Kазнена дела против животне средине и природе данас су четврта најуноснија активност организованог криминала на свету, након трговине људима, дрогом и оружјем. Недавни извештај Програма Уједињених нација за животну средину (УНЕП) и Интерпола (из 2014) утврђује штету од 214 милијарди евра због почињених кривичних дела против животне средине и природе, укључујући и непроцењиву штету нанету нашој планети, значајно смањење биолошке разноврсности, и потпуно истребљење појединих биљних и животињских врста.
„Сарађујући са државним тужиоцима, инспекторима, чуварима природе, полицијом, царином и представницима других надлежних тела, желимо да станемо на крај незаконитој трговини дивљим врстама и сузбијемо криминалне активности везане за дивљу фауну и флору. Легална и илегална трговина живим дивљим, али и домаћим животињама ствара нове прилике за болести које се преносе са животиња на људе (зоонозе), те повећава ризик од пандемија, чему и сами сведочимо последњих годину дана“, истиче Андреа Солић, координаторка програма за заштиту дивљих врста у WWF Adriji. Солић додаје да је WWF прошле године покренуо пројекат LIFE SWiPE, чији је циљ повећање броја успешно процесуираних казнених дела незаконите трговине дивљим врстама.
Обележавање овог дана идеална је прилика и за промишљање о успостављању одрживог модела суживота људи и природе, у складу са циљевима одрживог развоја УН-а. Трговина дивљим врстама спомиње се у више циљева одрживог развоја, те је потребно утицати на доносиоце одлука да усвоје партиципативне приступе засноване на доказима. Тако би се осигурало да будућа употреба и трговина дивљим врстама буде сигурна, еколошки одржива и социјално праведна.
Према последњем WWF-овом Извештају о животу на планети, величина популација сисара, птица, риба, водоземаца и гмизаваца смањена је од 1970. године за забрињавајућих 68%, углавном као последица неодрживог коришћења земљишта и уништавања шума које су претворене у нова урбана подручја или неодрживе пољопривредне површине за велику индустријску производњу хране.
The post ДАНАС ОБЕЛЕЖАВАМО СВЕТСKИ ДАН ДИВЉИХ ВРСТА appeared first on Radio Dunav.

Nastavak na Radio Dunav...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Dunav. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Dunav. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.