Izvor: Radio Dunav, 08.Avg.2023, 09:56

УКОЛИКО ЗА ДВЕ ГОДИНЕ НАПРАВИТЕ ТРИ ПРЕКРШАЈА СА СПИСКА МОЖЕТЕ ОСТАТИ БЕЗ АУТОМОБИЛА

Нови Закон о безбедности у саобраћају: Због ових 18 прекршаја остајете без аутомбила
Влада Србије усвојила је нацрт новог Закона о безбедности саобраћаја који предвиђа и увођење нове казне – одузимање возила. Списак прекршаја због којих несавесни возачи могу да остану >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Dunav << без кола има чак 18 ставки.
Влада Републике Србије усвојила је измене Закона о безбедности саобраћаја на путевима (ЗОБС) који има доста новина, а једна од њих се односи и на нову казну, која до сада није примењивана за саобраћајне прекршаје, а то је одузимање возила.
У предлогу је набројано 18 прекршаја због којих возач може остати без аутомобила, под условом да га саобраћајна полиција ухвати трећи пут у року од две године да чини такве прекршаје.
Законодавац је препознао да је у питању „непоправљиви повратник“ и да је потребно применити „најстрожу казну“ – одузимање возила.
Ово је 18 неопростивих грехова на српским друмовима:
Вожња под дејством алкохола са више од 1,2 промила Одбијање алкотестирања или тестирања на дрогу Прекорачење брзине за више од 80 км/х ван насеља Прекорачење брзине за више од 70 км/х у насељу Прекорачење брзине за више од 60 км/х у зони школе или зони „30“ Прекорачење брзине за више од 50 км/х у зони успореног саобраћаја Превоз детета млађег од 12 година на месту возача Превоз детета млађег од 12 година на месту које није предвиђено за седење (пртљажник, инструмент табла, задња полица, спољни делови возила и сл.) Пролазак кроз најмање два црвена светла на семафору у размаку краћем од 10 минута Претицање колоне возила преко неиспрекидане (пуне) линије Вожња без положене иједне возачке категорије Вожња током мере забране управљања возилом Вожња након одузимања возачке дозволе због накупљених казнених поена Вожња за време привременог искључења из саобраћаја Вожња ноћу на неосветљеном путу без иједног укљученог светла на возилу Претицање или обилажење возила које се зауставља или се зауставило ради пропуштања пешака на пешачком прелазу Претицање колоне под пратњом Непропуштање возила под пратњом Професор саобраћајног факултета у пензији Милан Вујанић сматра да је то решење које може дати резултате.
„Треба узети у обзир и менталитет људи са наших простора. За њих је најгора ствар која може да их снађе, да их неко онемогући да возе свој аутомобил. То им је теже од било какве новчане казне. Треба имати у виду да казне треба да делују и превентивно и репресивно“, објашњава Милан Вујанић.
Поступак одузимања возила, уколико предлог новог закона прође у Народној скупштини, је прилично једноставан.
Kада саобраћајни полицајац заустави возача који је починио неки од тежих прекршаја, може да провери у прекршајној евиденцији да ли је раније кажњаван за најтеже прекршаје. Уколико је прекршилац два пута осуђен за неко од 18 тешких прекршаја са списка, полицајац му одмах одузима возило и даје му потврду о привремено одузетим предметима.
Аутомобил је привремено одузет до окончања судског поступка, када у случају осуђујуће пресуде возач заувек остаје без аутомобила.
The post УКОЛИКО ЗА ДВЕ ГОДИНЕ НАПРАВИТЕ ТРИ ПРЕКРШАЈА СА СПИСКА МОЖЕТЕ ОСТАТИ БЕЗ АУТОМОБИЛА appeared first on Radio Dunav.

Nastavak na Radio Dunav...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Dunav. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Dunav. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.