Izvor: Radio Dunav, 07.Jul.2023, 12:12

ПЕРФОРМАНС+ИЗЛОЖБА УМЕТНИКА ДАРКА КАЧАМАКОВИЋА „НЕИЗВЕСНО ПРИСУТАН“ – ВЕЧЕРАС У ГАЛЕРИЈИ „МЕАНДЕР“

У апатинској галерији „Меандер“ Апатин, вечерас 7. јула 2023. године са почетком у 20 сати, биће отворена изложба, тачније перформанс+изложба уметника Дарка Качамаковића под називом „Неизвесно присутан“.
-Качамаковић се кроз свој рад бави, како тачкама које су пре свега укорењене >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Dunav << у интимним питањима самог уметника, тако и колективним проблемима друштва, рекла је Јелена Кукић, ликовна уредница галерије „Меандер“ Апатин.
Оно што је Јелена издвојила јесте, да је потребно осврнути се у прошлост овог уметник, а да би било могуће разумети његов рад.
-Дарков рад се дешава у тренутку, у директној комуникацији времена и простора. Још док је био дечак, иако не схватајући језик перформера, сасвим слободно и искрено је газио у свету истог. Одувек у љубави према театру, саживљен са трансформацијом тела, игром маски и улога… Тело је његов ликовни језик, променљив и флексибилан. Кризно питање идентитета, порекла, интиме, друштвених норми, нашле су заједништво у неизоставној естетској хармонији. Увек истанчаног и тактилног ликовног језика, чак је и његова линија крхка. Започиње бледуњаво, затим се пуни снагом, у следећем моменту прави чвор, те цепа папир, перфектно описујући широку лепезу емоционалног распона код уметника. Качамаковић, којим год начином да се изрази, остаје веран сведеном изразу, прочишћености линије, боје и композиције, било да користи своје тело и простор или неки други алат који оставља траг по одређеној површини. Он трага, храбри, зацељује. И наставља, мишљење је Кукићеве, о раду и уметничком изражају Дарка Качамаковића.
Аутор изложбе је дипломирао на Академији ликовних уметности у Требињу, на катедри за сликарство, цртеж, фотографију и мултимедијалну уметност у класи Марка Мусовића. Мастер студије уписује 2021.године на Факултету ликовних уметности у класи професора Зорана Тодоровића, одсек Нови медији. До сада је излагао на преко десет колективних изложби.
Посетиоци ће перформанс и изложбу „Неизвесно присутан“ моћи да погледају до 20 јула. 2023. године у Галерији „Меандер“ Апатин.
The post ПЕРФОРМАНС+ИЗЛОЖБА УМЕТНИКА ДАРКА КАЧАМАКОВИЋА „НЕИЗВЕСНО ПРИСУТАН“ – ВЕЧЕРАС У ГАЛЕРИЈИ „МЕАНДЕР“ appeared first on Radio Dunav.

Nastavak na Radio Dunav...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Dunav. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Dunav. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.