“Tartu Rebase Street”, Estonija

Izvor: DIA.rs, 07.Jul.2011, 08:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Tartu Rebase Street”, Estonija

Austrijski arhitektonski studio “Atelier Thomas Pucher” dizajnirao je objekat “Tartu Rebase Street”  koji je izgrađen u estonskom gradu Tartu. Reč je gradu koji važi za kulturni i intelektualni centar Estonije, koji je sa svega 105,000 stanovnika drugi po veličini grad u ovoj baltičkoj zemlji.


Koncept koji stoji iza ovog projekta je težnja kombinovanja prednosti života u individualnoj kući sa prednostima stanovanja u gradskim stambenim jedinicama. >> Pročitaj celu vest na sajtu DIA.rs << Arhitekte su pokušali i naizgled uspeli da kombinuju načelo privatnosti, spoljnog prostora i neogračenog pogleda (što se smatra prednostima individualne kuće) sa niskom cenom održavanja jedne jedinice u stambenoj zgradi.


Rešenje se zapravo ogleda u “slaganju” individualnih objekata jedan na drugi, kreirajući glavnu komunikacionu osu koja je zajednička za sve, sa veoma prostranim stambenim jedinicama izuzetno fleksibilnog uređenja. Prema rečima projektanata, objekat se zapravo sastoji od dve celine, koje se uočavaju u osnovi. Prva celina se tiče servisnog dela objekta koji se nalazi u njegovoj srži i koja ne zahteva prirodno osvetljenje. Reč je komunikacijama, celokupnoj infrastrukturi objekta i noćnoj zoni stana koja indirektno prima dnevni osvetljaj. Oko njega se nalazi stambena zona, koju čini oko 80% stambene jedinice koja je izuzetno dobro osvetljena, prostrana i sa odličnim pogledima ka okolini. Balkoni su takvi da ne postoje dva identična, što daje osećaj varijabilnosti i dinamike fasade. Pored toga, svaki balkon poseduje izuzetnu privatnost, tako da se korisnici osećaju kao da stanuju u individualnom objektu.
Na kraju je važno zapaziti da je objekat jasno inspirisan projektom “Unité d’Habitation” arhitekte LeKorbizjea, koji je idejni tvorac ovakve vrste stanovanja.



Ocenite članak Ocenite članak: Note: There is a rating embedded within this post, please visit this post to rate it.

(C) DIA.RS Veb sajt www.dia.rs zadržava pravo na objavljeni tekst, koji se ne sme kopirati bez saglasnosti autora. Objavljene slike pripadaju njihovim autorima ili pomenutim arhitektonskim studijima i nisu u vlasništvu sajta www.dia.rs.

www.dia.rs

Nastavak na DIA.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DIA.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DIA.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.