Duh prirode u Pančevu

Izvor: S media, 20.Avg.2010, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Duh prirode" u Pančevu

Ovogodišnje 14. Bijenale umetnosti u Pančevu, pod nazivom "Duh prirode", od 17. septembra do 18. oktobra predstaviće multimedijalnog umetnika Jožefa Nadja kroz tri segmenta: vizuelni, pozorišni i filmski, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Beogradu.

Direktor Kulturnog centra Pančeva i selektor pozorišnog programa Jasmina Večanski kazala je da će u jubilarnoj godini, tri decenije od kako je Bijenale umetnosti u Pančevu osnovano kao izložba jugoslovenske >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << skulpture, Bijenale pod motom "Duh prirode" u septembru i oktobru na nekoliko lokacija u Pančevu predstaviti svetski poznatog umetnika Nadja, koji inspiraciju crpi iz prirode i u čijoj se umetnosti pojam organskog stavlja u prvi plan.

Nadj, koji godinama živi i stvara u Francuskoj, dobitnik je glavne evropske pozorišne nagrade Gran pri Taormina za 2001. godinu. Pored pozorišne umetnosti, bavi se i filmom, kao i različitim medijima u okviru likovne umetnosti i novih medija: grafikom, ilustracijom, fotografijom, video radovima…

Na svečanom otvaranju 14. Bijenala umetnosti, 17. septembra u Galeriji savremene umetnosti u Pančevu, biće promovisana dvojezična publikacija (na srpskom i engleskom) koja obuhvata aktuelnu umetničku produkciju Nadja.

Prema rečima selektora vizuelnog programa Snežane Ćuruvije, u okviru ovog segmenta Bijenala biće predstavljeni crteži, fotografije, video radovi, instalacije, objekti, minijature i dokumentarni materijal Nadja.

Radovi će biti izloženi u galerijskim prostorima Galerije savremene umetnosti, Narodnog muzeja Pančevo, Galerije "Dvorište" i Foajea Kulturnog centra Pančeva.

U okviru pozorišnog segmenta biće odigrana predstava "Dužina 100 igala", a publika će biti u prilici da pogleda i projekcije snimaka koreografija Nadja "Vojcek ili najava vrtoglavice", "Medjučin", "Mala jutarnja molitva" i "Dnevnik nepoznatog".

Filmski segment otvara dokumentarni film posvećen tridesetogodišnjici postojanja Bijenala umetnosti u Pančevu.

Projekcije filmova Nadja, razgovori o filmovima i filmski klasici po izboru samog umetnika biće prikazivani u toku trajanja 14. Bijenala umetnosti u Izabinskom prostoru Kulturnog centra.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.