Документарни филм „Гаравице“ у петак, 15. марта у КЦНС

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Mar.2024, 08:16

Документарни филм „Гаравице“ у петак, 15. марта у КЦНС

Документарни филм Гаравице доноси причу о једном од највећих стратишта српског народа током Другог светског рата. Фото: www.kcns.org.rs Филм објашњава и последице које су уследиле након ликвидација на Гаравицама и другим масовним стратиштима у Бихаћу, Цазину, Великој Кладуши, Босанској >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Крупи и Босанском Петровцу.
Базиран је на више од три хиљаде докумената (судске пресуде, саслушања, записници, извештаји, прогласи и др.) и живој речи 27 преживелих сведока, од којих у филму говори 15. Гаравице су највећа али нису једина масовна гробница Срба у бихаћком крају. Хрватске и муслиманске усташе, у чијим редовима се нашао и хоџа Бећир Борић, водиле су Србе под нож у Дурџића Гај, Мацине Долове, Шуму Осоје, Делића Јаму, Пољице, Мехино Стање, Црно Језеро, Рисову Греду, Здени До и друга губилишта по селима, кућама, црквама и млиновима.
Библијску трагедију обележила је и насилна исламизација и покатоличавање Срба, умирање и остављање деце у сметовима Грмеча. Судске пресуде и архивска грађа забележили су злочине из страсти, вађење златних зуба, скидање крваве одеће с унакажених српских жртава и учешће деце усташких породица у злочинима.
У току истраживања дошло се до сазнања да је о овим трагедијама Драган Гргић написао роман, али да је он 1961. забрањен и до данас никада није објаваљен. Коначно, дошло је време да се свет упозна са првом књигом о страдањима српског народа у бихаћком крају и јужном Кордуну. 2023. године Фондација Заборављени коријени издаје историјски роман КОРАНА КО РАНА.
Документарни филм Гаравице биће приказан 15. марта у терминима од 18.00 и 20.00 часова.
Улаз је слободан.
Izložba radova studenata vajarstva od 18. do 27. marta u SKCNS Fabrici

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Документарни филм „Гаравице“ у петак, 15. марта у КЦНС се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.