Važnost Ljube Zemunca

Izvor: Danas, 06.Okt.2015, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Važnost Ljube Zemunca

Pitanje da li je to možda osveta za ubistvo Ljube Zemunca, Voždovčani nisu prihvatali kao realno.

U razgovoru vođenom nakon ubistva Žuća je na pitanje da li su njihovi su kobi u Beogradu počeli po povratku Vukovića iz nemačkog zatvora odgovorio:

"U ratu smo s pojedinim ekipama bili i pre nego što je Goran došao iz Nemačke. On je, faktički, u svađu ušao zbog nas, a ne mi zbog njega. Kad je stigao 1991, on nas je samo podržao i stao na našu stranu. O njemu >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << najgore govore oni koji su LJubu Zemunca viđali na slikama, kao što sam ga i ja viđao. A to rade da bi se dodvorili nekim starijim mangupima. LJubini drugovi su imali pravo da se ljute, niko drugi sem njih. Sada nema ni jednog ni drugog, glupo je da o tome govorimo."

Ipak, Vuković je u proleće 1994. navodno saznao da mu svi problemi dolaze od LJubinog dobrog prijatelja. U naknadnim susretima od njega nismo dobili komentar na tu informaciju. I dalje je tvrdio da mu nije jasno ko i zašto želi njegovu glavu. U istoriju srpskog podzemlja upisao se kada je 10. novembra 1986. u Frankfurtu ispalio dva smrtonosna hica u LJubomira Magaša. Ubistvo LJube Zemunca ostalo je bez premca po važnosti kada se radi o srpskoj mafiji.

Dok je Vuković čin ubistva opisivao kao reakciju na fizički nasrtaj ispred zgrade suda i Magaševe stalne pretnje koje ničim nije izazvao, LJubini prijatelji bili su uvereni da je likvidaciju sproveo u dogovoru s nemačkom policijom. Visina kazne koja mu je određena za ubistvo ide u prilog njihovoj tvrdnji - sedam godina zatvora. Deportovan je u Beograd nakon što je odslužio četiri godine i osam meseci. "Da sam njihov saradnik, da li bi me trajno prognali iz Nemačke?", kratko je rekao Vuković.

Zanimljivo svetlo na okolnosti koje su prethodile ubistvu LJube Zemunca baca svedočenje čoveka kome - potvrdile su to godine poznanstva i broj dobijenih informacija - s razlogom verujem da zna o čemu govori:

"Voždovčani i ekipa oko Zemunca nikad se nisu voleli. U vreme kada je Vuković bio u Frankfurtu, Giška je služio kaznu u italijanskom zatvoru. LJuba i njegovi ljudi nisu dozvoljavali da im bilo ko ulazi u 'dvorište', hteli su da sve drže pod kontrolom, za sebe. Kada su počeli da šikaniraju Vukovića, ovaj je preko prijatelja koji je išao u posetu Giški poručio: 'Ne daju mi da radim, hoće da me izbace iz Frankfurta. Šta da radim?' Giška mu je odgovorio u samo dve reči."

U obračunu na beogradskom splavu 27. novembra 1994. ubijen je devetnaestogodišnji Bojan Banović.

Zoran Dimitrov Žuća ubijen je 6. oktobar 1996. godine.

Ponekad su trošili desetine hiljada maraka za noć, ali u njegovim godinama zabluda o životu kriminalaca nije bilo: "Stvorena je lažna slika o svemu tome. To je samo muka, jad, beda, zatvor i ništa drugo."

O "podvizima" i dogodovštinama nije detaljisao. Bio je izrazito sumnjičav prema svemu što se devedesetih događalo u okruženju, od prijateljstava koja su se, kako je i predviđao, okončavala potezanjem pištolja, do smisla ratova u bivšoj zemlji. Bezuspešno je odgovarao Gišku od odluke da krene put ratišta: "Poginuo je zato što me nije poslušao. Rekao sam mu: 'Debeli, radimo što smo i do sada radili...' Nije rat ulična tuča, ipak su morali da prođu nekakve obuke."

Na zidu njegove sobe bile su dve fotografije: Giškina, naravno, i Kneletova. Sa Giškom se družio od petog razreda osnovne škole: "Naše prijateljstvo nema nikakve veze sa životom i poznanstvima u podzemlju. To je nešto sasvim drugo." Ostalo je doživljavao kao goli interes.

Posle nekoliko susreta i razgovora koje je usmeravao prema trenutnom raspoloženju, proglasili smo ga najvećim cinikom u svetu kojem je posvetio život. Nije imao ništa protiv. I trudio se da takav ostane. Brojna prijateljstva u koja je verovao postala su prošlost i razočaranje, ali za to nije krivio isključivo druge. Obišli smo ga i u oktobru 1993. u Urgentnom centru, kada je ranjen. Imao je "zamerke" na račun policajaca koji su ga čuvali po naređenju pretpostavljenih, ali je teško tačno se setiti kakve. Verovatno na račun njihove obaveze da čuvaju kriminalca

Nastavlja se

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.