Izvor: Danas, 06.Jun.2016, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biciklisti štite Savski nasip

Biciklističko udruženje "Kritična masa" u subotu će ponovo organizovati protestnu vožnju kao pokušaj odbrane Savskog nasipa na Novom Beogradu, uzvodno od bloka 45, kojim, iako je zabranjen za saobraćaj,svakodnevno prolaze kamioni i automobili. Biciklisti na Savski nasip idu po treći put, sada da "odbrane" rampu i saobraćajni znak zabrane saobraćaja u oba smera, saopštili su organizatori.

To je treći saobraćajni znak i druga rampa po redu u ovoj godini, jer su bahati >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << vlasnici nelegalno sagrađenih vikendica u priobalju Save sve prethodne porušili.

Grad Beograd je odlučio da postavi na tom delu nasipa i dvadesetčetvoročasovno obezbeđenje, ali ono što bicikliste i građane blokova zbunjuje su izjave gradskih čelnika da će "Beograd vode" izdavati dozvole za prolazak vozila i "određivati prioritete".

Trenutno, čuvar u kućici propušta vozila na nasip i svima daje telefon "Beograd voda" da se jave za dozvolu prolaska.

Biciklisti podsećaju po ko zna koji put da je Savski nasip objekat za zaštitu od poplava, a ne visokofrekventna saobraćajnica.

Biciklisti i građani okupljeni u udruženje "Ne damo nasip" postavljaju pitanje koja je svrha postavljanja obezbeđenja na tom delu nasipa - da li da se on i korito reke zaštite od saobraćaja i divlje gradnje, ili da se na taj način obezbedi "zabranjeni grad" u kome će se "baškariti lokalni moćnici".

Oni pozdravljaju postavljanje obezbeđenja, ali traže da grad bude dosledan, da zaštiti ugrožene kategorije i stane na put divljoj gradnji, nasipanju korita Save i ugrožavanju prve zone zaštite vodoizvorišta.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.