Da, Harun je morao da umre.

Izvor: Prva.rs, 19.Maj.2017, 16:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da, Harun je morao da umre.

Kada je o turskim serijama reč, svi junaci će biti ili dibidus nesrećni ili mrtvi na kraju, a tzv. "otvoreni kraj", za razliku od američkih melodrama, apsolutno ne najavljuje svetlu budućnost. 
Pisali smo o pravilima antičke drame kada su reditelji odlučili da ucmekaju Gulseren, svidelo se to vama ili ne. 
Sada je na red došao Harun.
Ako gledate "Paramparčad" kao jednu sočnu, raskošnu holivudsku melodramu, onda ok, zaključite da je Harun ubijen jer je bio zao i >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << zaslužio je svaki metak.
Ali, ako seriju gledate sa aspekta antičke tragedije, jasno vam je da je morao da umre ne zato što je bio zao, nego zato da bi Ozan spoznao sebe. 
Ukratko:
Aristotel kaže da "najvažnija sredstva kojima nas tragedija osvaja jesu sastavni delovi priče: preokreti (peripetije) i prepoznavanja" a "prepoznavanje je, kao što i samo ime već kaže, prelaženje iz nepoznavanja u poznavanje, pa zatim u prijateljstvo ili neprijateljstvo s onim licima koja su određena za sreću ili nesreću".
Ozan je prvo mislio da je Harun prijatelj koji spasava u nevolji. Kada mu je preoteo majku (nećemo sad o Edipovom kompleksu, svi znamo o čemu se radi), Ozan je omrznuo Haruna, a kada je saznao da mu je otac, njihov odnos prerastao je u neprijateljstvo. 
Prema Aristotelu, "prepoznavanje" je spoznaja vlastitog identiteta ili svog istinskog karaktera ili pak spoznaja identiteta ili istinskog karaktera nekog drugogkoju doživljava tragički junak. Znači, u narednim epizodama možemo da očekujemo žestoku krizu identiteta koja će Ozana zadesiti.
Ako vam sve navedeno nije jasno: Harun je morao da umre da bi Ozan konačno spoznao sebe i suočio se sa sobom jer on od početka serije krizira ne znajući, što bi naši rekli, ni gde je poš'o ni gde je do'šo.
A, ako vam je lakše, i svakako zabavnije, možete Harunov i Ozanov odnos da posmatrate i iz Edipovog ugla. 
U svakom slučaju: drama. 

Pratite nas i na Viberu! Pročitajte i:
Zašto je Gulseren morala da umre?! Harun i Dilara kao u "Bilo jednom u Americi" Od Alija do Haruna: Najveća zloća u turskim serijama!

 

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.