Znate li svoja potrošačka prava?

Izvor: B92, 15.Mar.2016, 22:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Znate li svoja potrošačka prava?

Beograd -- Od 2002. do 2014. godine promenjena su četiri Zakona o zaštiti potrošača.

Stručnjaci smatraju da je važeći zakon najbolji do sada. Prodavci su sada spremniji da izađu u susret kupcima, ali problemi i dalje postoje.

Da li su građani u Srbiji sigurniji u svoja potrošačka prava? Da li su prodavci savesniji i kupci bolje obavešteni sada ili ranije?

Do poboljšanja je došlo, tvrde iz ministarstva, a i pritužbi je znatno manje nego u 2014.godini.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
“Kada ocenjujemo stanje u zaštiti potrošača mi obično razmatramo normative, na kom je nivou svest građana i da li je zakon primenjen u praksi odnosno da kakvo je stanje u realnosti. Što se normative tiče, mi smo 99 odsto usklađeni sa regulativom EU”, kaže ministar trgovine Rasim Ljajić.

Sa druge strane, u unutrašnjosti Srbije potrošači još ne znaju koja su njihova prava, a povremeno još ima i neljubaznih prodavaca.

Potrošači se najviše žale na kvalitet obuće, usluga mobilne telefonije, na kvalitet mobilnih telefona, tehničke robe, kao što su laptopovi, računari, bela tehnika, a na poslednjem mestu je hrana.

"U 2015. godini organizacija potrošača Kragujevac je imala preko 2800 prigovora, preko 85 odsto svih prigovora bilo je pozitivno rešeno”, kaže Jelica Filipović iz Udruženja potrošača Kragujevac.

Na jugu Srbije - u Nišu znatno je manje pritužbi i nezadovoljnih kupaca, barem prema statističkim podacima.

U ovom periodu imali smo pedesetak, tužbi koje su podnete je do desetak je završeno, oko toga oko 80 odsto je u korist potrošača”, kaže Jovan Jovanović - Centar za zaštitu potrošača Niš

Tržišna inspekcija je prošle godine imala kontrole u oko 4.000 slučajeva i reagovala je na 3.000 poziva građana. Takođe, u proteklih godinu i po podnela je 1.322 prekršajne prijave zbog kršenja odredaba zakona. Ministarstvo trgovine je pokrenulo oko 500 prekršajnih postupaka u prethodnih nekoliko godina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.