Živanić: Sajam će biti profitabilan

Izvor: B92, 02.Jul.2009, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Živanić: Sajam će biti profitabilan

Beograd -- Srbija ne može da bude vlasnik sajma, jer države koji su vlasnici sajmova su bogate, pa svesno gube i subvencionišu sajamsku delatnost, kaže Radomir Živanić.

Živanić, vlasnik Verana, dodaje da to što se na tender koji je raspisan još krajem prošle godine prijavio samo Verano zajedno sa italijanskim Riminijem znači da je računica pokazala da od bavljenja sajamskim poslovima u Srbiji baš i nema hleba.

Ipak, on kaže da su Verano i Rimini >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pronašli formulu po kojoj im se isplati kupovina Sajma, jer je koncept u tome da prostor i organizacija sajamskih manifestacija podstiču jedno drugo.

On kaže da je uveren da Rimini i Verano sa Beogradskim sajmom „mogu da naprave fenomenalan posao. Da se na toj lokaciji sajamska delatnost, u skladu s tenderom, održi ne 10, nego 100 godina i da ne samo mi, već i privreda Srbije ima koristi”.

Živanić podseća da postoje procene da posetilac sajma na potrošeni dinar na sajmu donese privredi grada i države još 40 dinara i dodaje da smatra da je taj odnos mnogo veći, počevši od dolaska gosta sajma na aerodrom, plaćanja takse, zatim prevoza, hotela i raznih drugih troškova.

On, ipak, kaže da će i pored iskustva koje ima Verano na domaćem terenu i poznavanja sajamskih poslova koje imaju Italijani, biti potrebno i učešće banke u kreditiranju posla po principu projektnog finansiranja.

Živanić objašnjava da će profitabilnost projekta obezbediti to što će novi vlasnik na Sajmu na slobodnom zemljištu izgraditi luksuzne hotele, kongresne centre i ostalu prateću infrastrukturu koja će sajam učiniti još privlačnijim.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.