Izvor: Blic, 07.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada bez granica

Vlada Srbije je na poslednjoj sednici donela dve najblaže rečeno problematične odluke. Prvo, odlučila je da se raskine ugovor između beogradske Univerzijade i varaždinskog "Varteksa". Drugo, doneta je odluka kojom je zabranjeno da na aukcijama učestvuju lica koja su osuđivana ili protiv kojih se vodi krivični postupak.

Prva odluka je sporna zato što Vlada preuzima prerogative koji joj ne pripadaju. Pored toga, iza te odluke ne stoji nikakva ekonomska analiza. Njeni motivi su >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << politički. I rezultat su pritisaka domaćih preduzeća. To se najbolje vidi iz objašnjenja pomenute odluke. Kako je rečeno, Organizacioni komitet "želi da kroz transparetnu tendersku proceduru okupi najbolja srpska preduzeća". Ako je reč o tenderu, to znači konkurs, on podrazumeva konkurenciju a ne "sabornost", tj. "okupljanje najboljih srpskih preduzeća". Na ovaj način se Hrvatima vraća "milo za drago" zbog njihove diskriminacije preduzeća iz Srbije, ali to nikako ne govori da je odluka ispravna. Naprotiv. "Zub za zub" politika sigurno ne vodi normalizaciji.

Druga odluka je još problematičnija. Zabrana učešća na licitacijama osuđenim ili optuženim licima na prvi pogled izgleda opravdana. Ali nije. Najpre, na ovaj način se presuđuje pre suda. Biti optužen daleko je od biti kriv. Ovo takođe može da dovede do velikih zloupotreba i eliminacije nepoželjnih konkurenata lažnim optužbama. I u drugom slučaju, kad zabranjuje osuđenima da učestvuju na licitaciji, vlada izlazi iz svojih nadležnosti i preuzima ulogu suda. Tako što pooštrava i proširuje kaznu koju je izrekao sud. To sigurno nije u skladu s Ustavom.

Možda se nekome čini da se Vladi u konkretnim slučajevima može progledati kroz prste jer je rukovođena dobrim namerama. Ali, davno je rečeno da je put u pakao popločan dobrim namerama.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.