Veliki na listi netransparentnih

Izvor: B92, 07.Nov.2013, 12:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Veliki" na listi netransparentnih

London -- Britanija zauzima prvo mesto na listi finansijski najnetransparentnijih tržišta sveta u 2013, pokazuje novi indeks sive ekonomije Mreže za poresku pravdu.

Kao i pre dve godine, među deset najnetransparentnijih zemalja u istraživanju Tax Justice Networka (TJN), koje je obuhvatilo 60 država, jesu i Švajcarska, Luksemburg, Hong Kong i Singapur, preneo je list Libr belžik.

Ove godine na šestom mesti su se našle SAD, a na opšte iznenađenje na vrhu liste našle >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su se i Nemačka i Japan, dok je Belgija zauzela 40 mesto.

Razlog zbog kojeg se Velika Britanija našla na vrhu tabele je taj što se pod britanskom jurisdikcijom nalazi čak 12 ofšor zona, među kojima su Kajmanska ostrva, Džersi i devičanska ostrva.

Prema istraživanju, skoro 30 odsto zemalja u svetu imaju neku od osobina ofšor zona. Zanimljivo je da nekih zemalja uopšte nema na pomenutoj listi, ali bez obzira na to pod njihovom jurisdikcijom mogu da se nađu teritorije koje imaju očigledne osobine ofšora.

U SAD-u postoje "unutrašnje" ofšor zone - Delaver, Vajoming i ofšor ostrva.

U zoni Evropske unije ima najmanje 10 zemalja sa osobinama ofšora, među kojima su i Holandija, Monako, Malta, Andora, Luksemburg, Lihtenštajn, Kipar, Irska...

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.