Ubrzana modernizacija Rafinerije nafte u Pančevu

Izvor: B92, 22.Jul.2019, 15:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubrzana modernizacija Rafinerije nafte u Pančevu

Beograd -- Modernizacija Rafinerije nafte u Pančevu prioritet je Naftne industrije Srbije u uslovima oštre konkurencije u oblasti prerade sirove nafte.

Kako se navodi u tekstu objavljenom u novom izdanju Magazina Biznis, u Evropi je od 2009. godine zatvoreno više od 15 rafinerija, a osnovni razlozi za ovakav razvoj događaja su oštra konkurencija na tržištu, zahtevi za diversifikacijom proizvoda, kao i zakonska regulativa o smanjenju štetnih emisija koja je posebno oštra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u zemljama EU.

Pored toga, u Evropi je izražena tendencija prelaska na alternativna goriva, odnosno hibridna ili električna vozila kada je u pitanju automobilska industrija.

Zbog toga, kako se navodi, na tržištu će opstati samo one rafinerije koje su opredeljene za trajno unapređenje proizvodnje, proširenje asortimana i ekološka unapređenja.

Na ove izazove NIS je odgovorio drugom fazom modernizacije Rafinerije u Pančevu. Prva faza modernizacije ove fabrike trajala je do 2012. godine, a u nju je uloženo više od 500 miliona evra. Sada se u Rafineriji izvode radovi na izgradnji "Duboke prerade", projekta vrednog 300 miliona evra.

Izgradnja novog postrojenja za NIS će značiti proizvodnju veće količine najvrednijih naftnih derivata (pre svega dizela), što će uticati i na povećanje prihoda kompanije u oblasti prerade. Takođe, realizacija projekta "Duboka prerada" će značiti i početak domaće proizvodnje koksa koji se sada uvozi u Srbiju.

"U 2018. godini, kada smo obeležili 50 godina od početka proizvodnje u Rafineriji nafte Pančevo, preradili smo 3,8 miliona tona nafte što je najbolji rezultat u poslednjih 10 godina. Sada nastavljamo sa ubrzanom modernizacijom naših prerađivačkih kapaciteta, započetom dolaskom "Gasprom njefta" za većinskog akcionara NIS-a 2009. godine. Realizacijom novih projekata dubina prerade nafte u Pančevu biće povećana na 99,2 odsto što je u rangu najboljih svetskih rafinerija. Naš cilj je da nastavimo sa daljim razvojem rafinerije, sa unapređenjem energetske efikasnosti i novim projektima zaštite životne sredine jer su to preduslovi opstanka na veoma kompleksnom tržištu", rekao je Vladimir Gagić, direktor Bloka Prerada NIS-a za Magazin Biznis.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.