UBS: Rast zaduženosti 1,6 odsto

Izvor: B92, 18.Nov.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UBS: Rast zaduženosti 1,6 odsto

Beograd -- Realna zaduženost građana Srbije po osnovu bankarskih kredita povećana je za deset meseci ove godine za 1,6 odsto.

Na kraju oktobra preduzetnici i građani su dugovali bankama oko 1.180 milijardi dinara

To je vrlo umeren rast i kreditna ekspanzija od prošle godine je zaustavljena, izjavio je danas generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić.

On je objasnio da je nominalni rast kreditnog zaduženja od početka godine bio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 16,9 odsto, međutim, od toga treba oduzeti rast kursa evra, koji je u prvih deset meseci bio 7,3 odsto, kao i inflaciju od osam odsto.

Prema njegovim rečima, u proteklim mesecima, od početka svetske finansijske krize, kreditna aktivnost banaka je "nešto smanjena, ali ne dramatično", pošto je broj odobrenih kredita opao za nekoliko procenata i taj umereni pad trebalo bi da bude nastavljen do kraja godine.

Kreditiranje privrede i građana u septembru i oktobru je za deset odsto manje nego u prethodnim mesecima, izjavio je Dugalić. On je dodao da svetska finansijska kriza nije ugrozila stabilnost i likvidnost bankarskog sistema u Srbiji i da su građani više novca oročili u bankama nego što su podigli štednih uloga.

Na kraju oktobra preduzetnici i građani su dugovali bankama oko 1.180 milijardi dinara, što je za 36 odsto više nego na kraju prošle godine. Krediti pravnim licima su iznosili 792,9 milijardi dinara i veći su za 46,9 odsto, a pozajmice građanima od 344,9 milijardi dinara veće su za 16,9 odsto nego na kraju 2007. godine.

Nema špekulacija sa kursom

Slabljenje domaće valute u odnosu na evro, kako je rekao, nije posledica nikakvih špekulativnih aktivnosti banaka već povećane tražnje za devizama i smanjene ponude deviza.

Dugalić je precizirao da u strukturi odobrenih kredita i dalje preovlađuju stambeni krediti, a smanjuje se učešće potrošačkih i gotovinskih kredita, dok se kašnjenje u otplati kredita kreće od 1,2 do 1,5 odsto.

On je ukazao da su najveći rast u prvih deset meseci imali stambeni krediti - 48 odsto, i dostigli 151,5 milijardi dinara, kao i poljoprivredni krediti koji su od januara do oktobra imali rast od 143 odsto, na 19,1 milijardu dinara, pre svega pod uticajem aktivnosti Ministarstva poljoprivrede.

Obim gotovinskih kredita opao je u tom periodu 10,5 odsto, na 114,2 milijarde dinara, a potrošačkih kredita za 24,1 odsto, na 18,5 milijardi dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.