U Americi slab rast

Izvor: B92, 29.Apr.2023, 13:09

U Americi slab rast

Američka ekonomija je u prvom kvartalu ove godine porasla za 1,1 odsto, u odnosu na isti period lane, saopštila je američka Kancelarija za popis.

Ovo je slab rast u odnosu na tržišna očekivanja, koja su predviđala da će američki BDP porasti za 2,0 odsto.

Američka ekonomija je usporila u odnosu na prethodni, četvrti kvartal 2022. godine, kada je zabeležen rast od 2,6 odsto u odnosu na četvrti kvartal 2021. godine.

Rast BDP-a je stimulisala lična >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potrošnja robe i usluga, izvoz, trošenje američke vlade, saveznih država i lokalnih vlada.

Podbacile su investicije u privatni sektor, kako u veleprodaji, posebno u trgovini mašinama, opremom i materijalom, tako i proizvodnja, pre svega transportne opreme, kao i produkta od nafte i uglja.

Jedan od od glavnih razloga za slab rast BDP-a u sektroru nekretnina je nedovoljno ulaganje u izgradnju novih porodičnih kuća.

I uvoz robe se negativno odrazio na ekonomski rast u prvom kvartalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.