Tadić: Kriza nam ozbiljno preti

Izvor: B92, 08.Nov.2011, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Kriza nam ozbiljno preti

Šabac -- Predsednik Srbije Boris Tadić je izrazio bojazan da bi kriza u Grčkoj i Italiji mogla nepovoljno da se odrazi na Srbiju.

On navodi da se nada da će Evropska unija naći rešenje i sprečiti eventualno prelivanje krize iz evrozone na druge zemlje, uključujući Srbiju.

Tadić je ocenio da su finansijska situacija u Evropskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uniji i političke posledice krize iz 2008. godine svet pogodile "ekonomskom atomskom bombom" i podsetio na težak položaj Grčke i krizu koja zahvata Italiju i Španiju.

Tadić je, povodom krize u evrozoni, konstatovao da Srbiji opasnost najviše "preti" od Grčke i Italije i izrazio nadu da će grčke banke uz pomoć EU uspešno savladati probleme.

"Grčka nije problem za Srbiju sem kada su u pitanju grčke banke i taj problem pratimo i mislimo da će biti rešen. Sa Italijom imamo uravnotežene odnose, balansiran uvoz i izvoz i mogli bismo ozbiljno da budemo pogođeni krizom", dodao je predsednik Srbije. On kaže da je italijanski dug veoma veliki, ali da "sve to ne znači da italijanski investitori ne treba da dolaze u Srbiju".

"Imamo bojazan da bi kriza iz Grčke i Italije mogla da nas pogodi. Mi idemo ka EU koja je kristalizovan sistem ljudskog društva, ali ne znači da nisu ranjivi", naveo je predsednik Srbije.

Tadić je rekao da je Srbija zbog toga razvijala politiku alternativnih stubova sa Kinom, Rusijom, Japanom i Brazilom i ocenio da to nije ugrozilo put Srbije ka EU.

Predsednik Srbije je posebno istakao značaj diversifikacije izvoza, odnosno neophodnost da se izvozi u što više država. Kako je rekao, Srbija treba sada da akumulira iskustva iz krize za bududća vremena.

On je skrenuo pažnju da u predstojećem periodu niko ne sme da obećava blagodeti ili neki izuzetno veliki privredni rast, ali da mora da se radi na očuvanju razvojnih potencijala.

"Srbija mora da bude spremna za nove investicije", zaključio je Tadić i dodao da će se "u predstojećem vremenu otvoriti nova tržišta i Srbija treba da bude spremna za nove investicije".
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.