Svetski dan deteta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Nov.2020, 13:49

Svetski dan deteta

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić poručio je danas da bi svi zajedno trebalo da uložimo dodatne napore kako bi deca i mladi mogli nesmetano da razvijaju svoje potencijale, kao i da u ovim izazovnim okolnostima stvorimo okruženje u kojem će se svako dete osećati sigurno, zaštićeno, srećno i zdravo.

On je, na otvaranju onlajn nacionalne konferencije “Prava deteta u doba kovida-19”, rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da Srbija od potvrđivanja Konvencije o pravima deteta do danas, već 31 godinu pokazuje potpunu i kontinuiranu posvećanost zaštiti prava deteta.

Dačić je rekao da je obeležavanje 20. novembra, Svetskog dana deteta, prilika da preuzete obaveze prema deci nastavimo da ostvarujemo, da analiziramo dosadašnja postignuća u domenu zaštite deteta, a da sve odgovorne aktere pozovemo na dodatno unapređenje položaja dece u našem društvu.

On je ocenio da je važno što deca i mladi, predstavnici učeničkih parlamenata iz cele Srbije, danas na onlajn konferenciji imaju priliku da iz svog ugla sagledaju stanje u pogledu ostvarivanja prava dece u doba pandemije i tako izraze svoje mišljenje, iznesu iskustva i svoja viđenja u odnosu na ovu izuteno značajnu i aktuelnu temu.

“Imajući u vidu značaj prava na participaciju u donošenju odluka koje se vas tiču, koje vam je priznato međunarodnim i nacionalnim dokumentima, na vama je da kroz korišćenje tog prava ojačate svoj uticaj na ono što se dešava sa vama ili oko vas, a na organima javne vlasti je da vam u tome pomognu i da vas podrže”, istakao je Dačić.

On je rekao da učešćem u radu učeničkog parlamenta, pored mogućnosti aktivnog uključivanja u donošenje odluka, stiču određena znanja i veštine bitne za razvoj demokratske kulture, kao što su saradnja i timski rad, prihvatanje različitosti i nediskriminatorno ponašanje, uvažavanje različitog mišljenja.

“Sve to će vas osposobiti da u budućnosti budete nosioci razvoja u demokratskom društvu i da posle učeničkog parlamenta budete i članovi parlamenta Srbije”, istakao je Dačić.

On je rekao da se mladi suočavaju sa brojnim teškoćama i problemima prouzrokovanim promenama koje se odvijaju velikom brzinom u svim segementima savremenog društva i zato je jedan od važnih zadataka države i društva da im pruže pomoć i zaštitu u ostvarivanju njihovih prava.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Dačić: Svi treba da pomognemo mladima da razvijaju svoje potencijale

Izvor: Danas, 20.Nov.2020

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da bi svi zajedno trebalo da uložimo dodatne napore kako bi deca i mladi mogli nesmetano da razvijaju svoje potencijale, kao i da u ovim izazovnim okolnostima stvorimo okruženje u kojem će se svako dete osećati sigurno, zaštićeno, srećno i...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.