Suficit u razmeni sa CEFTA

Izvor: S media, 04.Mar.2010, 11:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suficit u razmeni sa CEFTA

Srbija je u januaru ostvarila suficit u trgovinskoj razmeni sa zemljama CEFTA sporazuma od 60 miliona dolara, što je uglavnom rezultat izvoza poljoprivrednih proizvoda, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Srbija je u zemlje regiona sa kojima ima ugovor o slobodnoj trgovini najviše izvozila žitarice, proizvode od njih i razne vrste pića, a najviše uvozila gvoždje i čelik, električnu energiju i proizvode od nemetalnih minerala.

Izvoz Srbije u >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << zemlje CEFTA je u januaru vredeo 142,4 miliona dolara, a uvoz 82,4 miliona, što znači da je pokrivenost uvoza izvozom bila 172,8 odsto.

U 2009. godini Srbija je u trgovinskoj razmeni sa zemljama CEFTA sporazuma ostvarila suficit od 1,37 milijardi dolara, što je, takodje, uglavnom bilo rezultat izvoza poljoprivrednih proizvoda.

Region CEFTA je jedno od retkih tržišta sa kojima Srbija ima kontinuirani suficit u razmeni, odnosno na koje više izvozi nego što uvozi. Prema učešću u ukupnom izvozu Srbije, to tržište je drugo po značaju, posle tržišta Evropske unije.

CEFTA sporazum je sporazum o slobodnoj trgovini izmedju Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Albanije, Moldavije i UNMIK-a, u ime Kosova.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.