Studenti teško do fizičkih poslova

Izvor: B92, 03.Mar.2012, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti teško do fizičkih poslova

Beograd -- Godišnje po 100.000 studenata potraži posao preko omladinskih zadruga. Širom zemlje otvoreno je 111 ovakvih "filijala", ali je ponuda poslova, sve tanja.

I mada je ponuda sve manje, omladinske zadruge ne stavljaju katanac na vrata. Samo u glavnom gradu rade 33 "poslovnice".

"Ova zimska sezona nije bila toliko profitabilna ni za poslodavce ni za studente Najviše se štedelo na promocijama, pa su svi poslovi u vezi s promocijama bili redukovani. Ipak, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najveći zalet se tek očekuje, jer studenti, već tradicionalno, posao počinju da traže od maja" , kaže Elena Erdeljanović iz ”Infostuda”, specijalizovanog portala za posredovanje u zapošljavanju.

"Za težak fizički rad, kao što je utovar džakova od 50 kilograma, plaća se 200 dinara po satu, dok devojke koje reklamiraju neke proizvode mogu da zarade 300 dinara na sat" , nastavlja Mladenovićeva.

Posao preko omladinske zadruge mogu da dobiju stariji od 15 i mlađi od 30 godina. Svi oni mogu da obaljaju samo privremene i povremene poslove koji ne mogu da traju duže od 120 dana u kontinuitetu.

Za to vreme plaćeni su i porez i doprinosi.-

"Poslednjih meseci je najviše potražnje bilo za poslovima pakovanja robe, kao i za slaganje artikala po rafovima velikih marketa" objašnjava Jelena Mladenović iz beogradske zadruge ”Tragač”, koja broji čak 6.000 članova.

Osim toga, mladi su se angažovali i u kol-centrima, a bilo je dosta potražnje i za unos podataka u administraciju. Čišćenje snega se, naravno, podrazumeva.

Satnica po kojoj se vrednuju poslovi ne razlikuje se mnogo po gradovima Srbije. Najmanje plaćeni poslovi kreću se od sto dinara i to su uglavnom one ”najjednostavnije operacije” - telefonske ankete, lepljenje deklaracija na proizvode... Najviše se plaćaju promoterke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.