Struja u Nemačkoj ostaje skupa

Izvor: B92, 27.Dec.2023, 17:02

Struja u Nemačkoj ostaje skupa

Klaus Miler, predsednik nemačke savezne agencije za mrežne sisteme, nadležne i za energetske sisteme, procenjuje da će cena struja dogodine ostati skupa.

"Struja je u veleprodaji pojeftinila od 2022. Cena je ipak iznad one od pre ruske agresije u Ukrajini i to se neće baš brzo promeniti", rekao je Miler za Rajnische post od srede.

"Vremena jeftina energija su prošlost, u svakom slučaju dok trošimo veliku količinu konvencionalno proizvedene energije", rekao je.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Miler je stao u odbranu vladinih odluka o štednji, uključujući i ukidanje pojedinih subvencija distributerima struje u 2024. godini.

"To je bila teška odluka vlade. Nažalost, ne može se bez posledica uštediti novac. Utoliko mogu da razumem tu odluku", rekao je.

Ukidanjem subvencije od ukupno 5,5 milijardi evra, četvoročlana porodica će struju u proseku godišnje plaćati 120 evra više.

Miler polazi od toga da će ditributeri trošak brzo preliti na krajnje korisnike.

"Pre ili kasnije, ti troškovi će stići svim potrošačima, bez obzira kada promene stupe na snagu", rekao je Miler.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.