Stranci preuzimaju tržište?

Izvor: B92, 08.Apr.2023, 13:05

Stranci preuzimaju tržište?

Od ukupno 9,06 hiljada preduzeća koliko ih je 2022. osnovano u Crnoj Gori, gotovo 80 odsto njih osnovali su stranci s kapitalom od gotovo 30 miliona evra.

To pokazuju pokazuju podaci Uprave prihoda i carina (UPC), prenosi Poslovni dnevnik.

Iz UPC-a su Vijestima kazali da je broj kompanija čiji su osnivači stranci 7,07 hiljada, a u više od polovine slučajeva reč je o ruskim državljanima koji su u Crnoj Gori osnovali 3,83 hiljada kompanija.

Nakon njih, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najbrojniji su državljani Turske koji su samo prošle godine osnovali 1,48 hiljada firmi. Daleko iza Rusije i Turske na popisu stranih osnivača preduzeća u Crnoj Gori su državljani Srbije koji su osnovali 275 preduzeća, a odmah slede nemačke kompanije s 247 i ukrajinske s 200.

Građani Belorusije su na petom mestu sa 138 novoosnovanih firmi, dok su sledeći na listi – Italijani, Britanci i državljani BiH – u prošloj godini otvorili manje od 100 firmi u Crnoj Gori.

Iz UPC-a kažu da su delatnosti novoosnovanih firmi inostranih osnivača različite, a najviše njih, njih 873, što je oko 12 odsto ukupnog broja, bavi se trgovinom na veliko ili malo.

Njih oko devet odsto registrovano je za delatnost programiranja, dok je 510 firmi registrovano kao restoran ili drugi ugostiteljski objekat. Zatim slede firme koje se bave konsultantskim uslugama, kojih je 473, dok se 438 firmi bavi izgradnjom objekata.

U Centralnom registru poslovnih subjekata upisano je između 200 i 300 novih firmi iz sledećih djelatnosti: reklamne agencije, frizerski i kozmetički saloni, najam nekretnina, konsultantske usluge u području informatike, usluge obrade podataka i aplikacija kao i djelatnosti dizajna – navode iz UPC-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.