Izvor: B92, 07.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stočari i dalje drže blokade

Šabac -- Poljoprivrednici Mačve i Srema nezadovoljni otkupnom cenom svinja i danas blokirali regionalne puteve i deo autoputa Beograd-Zagreb.

Oni su poljoprivrednom mehanizacijom blokirali most preko reke Save kod Šapca i putne pravce ka Beogradu i Novom Sadu, alternativni pravac ka Beogradu preko Obrenovca, magistralni put ka Loznici, put od Bogatića ka Sremskoj Mitrovici i graničnom prelazu Pavlovića most i put od Šapca ka Valjevu. Jedini putni pravac iz Šapca je preko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << planine Cer.

Saobraćaj se odvija otežano, putnici se prevoze od blokade do blokade, dok je teretni transport potpuno zaustavljen.

Svinjari sela Kuzmin su zaustavili saobraćaj kod Sremske Rače gde je 500 teških kamiona blokirano. Jova Makitanović, organizator protesta u selu Kuzmin, rekao je da je situacija dosta kritična: "Selo je blokirano od strane. Štrajk se nastavlja do daljeg, imali smo sastanak sa vladom, ispunjeno je nešto od zahteva ali nismo zadovoljni, dok se ne ispune svi zahtevi."

Na sastanku proizvođača sa predstavnicima ministarstva poljoprivrede, Predragom Bubalom, Danilom Golubovićem, predstavnicima Robnih rezervi, ministarstva trgovine i direktorom Uprave za veterinu – Dejanom Krnjajićem stočari su izneli svoje zahteve: da za robne rezerve otkupe sve viškove svinja po ceni od 100 dinara po kilogramu, da vlada Srbije donese uredbu po kojoj će biti utvrdjeni pariteti izmedju cene mesa u mesarama i otkupne cene svinja, kukuruza i sojine sačme, da ministarstvo ograniči maržu trgovaca svinjama na 6% uz kontrolu dosadašnjeg poslovanja otkupljivača svinja.

Prva tri zahteva su odbijena, dok se preostali razmatraju.

Poljoprivrednici nisu zadovoljni obećanjima, pomaka u razgovorima gotovo nije ni bilo, tako da najavljuju nastavak blokade Mačve i Srema i proširenje na Bačku i blokadu mađarsko-srpske granice.

Protesti poljoprivrednika počeli su 30. januara blokadom saobraćaja kroz centar opštine Bogatić, a zatim su prošireni na sve ostale saobraćajnice u tom regionu, posle odbijanja Ministarstva poljoprivrede da udovolji njihovim zahtevima.

Poljoprivrednici zahtevaju više otkupne cene tovljenika, zabranu uvoza svinjskog mesa, ukidanje plaćanja na poček kod otkupa, bolju organizaciju proizvodnje, višu otkupnu cenu mleka i razdvajanje penzionog i socijalnog osiguranja. Ministarstvo poljoprivrede prihvatilo je tri od šest zahteva.

"Osnova rešavanja problema je u direktnim pregovorima između proizvođača, otkupljivača i klanica", ističe se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, uz apel poljoprivrednicima da se štrajk prekine.

Ministarstvo je zakazalo novi sastanak za 13. februar kako bi se rešio problema oko otkupne cene svinja.

Na sastanku će biti predstavljeni rezultati izvršene inspekcije Sektora za inspekcijski nadzor Ministarstva poljoprivrede, kao i kalkulacija kompletnog ciklusa proizvodnje tovnih svinja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.