Startuje “Helenik plan”

Izvor: S media, 14.Dec.2010, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Startuje “Helenik plan”

NAREDNIH dana počeće izgradnja autoputa od Bujanovca do Vranja na deonici Koridora 10 Srpska kuća - Donji Neradovac, u dužini od devet kilometara. Izgradnje te deonice trebalo bi da bude završena do sredine 2012.

Ovo je u ponedeljak, na sastanku Grčko-srpskog poslovnog saveta, rekla državna sekretarka u Ministarstvu ekonomije Vesna Arsić, i dodala da je >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << grčka vlada uplatila avans od 4,3 miliona evra za izgradnju te deonice.

- Pripremni radovi već su počeli, a deonicu će graditi grčki “Aktor”, dok je Srbija obezbedila novac za dokumentaciju i eksproprijaciju zemljišta. Vrednost projekta je 22 miliona evra - rekla je Arsićeva.

Vlada Grčke kroz “Helenik plan” namerava da u Srbiji investira 100 miliona evra, a izgradnja deonice Koridora 10 je početak realizacije tog projekta.

- Mnogo su veće grčke investicije u Srbiji nego što je nivo trgovinske razmene - kazala je državna sekretarka, i dodala da postoji prostor za unapređenje saradnje u toj oblasti.

Na poslovnom skupu je rečeno da je Grčka na drugom mestu po nivou stranih investicija u Srbiji, jer je ta zemlja do sada investirala oko dve milijarde evra.

Koridor će kasniti

U trgovinskoj razmeni dominiraju čelik i gvožđe, obojeni metali, hrana, životinje, proizvodi od plastike, šećer, proizvodi od šećera i meda. Inače, Srbija Grčkoj može da ponudu više poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i proizvoda hemijske industrije.

INVESTICIJE IZ GRČKE

”Helenik planom” za razvoj i obnovu Balkana predviđeno je izdvajanje od 440 miliona evra, a više od 100 miliona evra otići će, kako su rekli gosti iz Grčke, u Srbiju za infrastrukturne projekte. “Helenik plan” je, inače, osmišljen da bi se Koridor 10 završio - između ostalog i kroz Srbiju, do Olimpijskih igara u Atini 2004. godine.

Ukupne investicije u Srbiji od 2001. do 2009. bile 30 milijardi dolara. Ambasador Grčke u Beogradu Dimostenis Stoidis rekao je da su investicije te zemlje u Srbiji oko milijardu i po evra i ukazao na značaj pozitivnih srpsko-grčkih privrednih odnosa. On je predočio da više od 200 grčkih kompanija posluje u Srbiji sa značajnim ulaganjima, kao i veće banke - Alfa banka, Evrobanka EFG, Pireus i Nacionalna banka Grčke.
Pogledaj vesti o: Autoput

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.