Stabilan elektroenergetski sistem

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 10.Jan.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stabilan elektroenergetski sistem

Beograd -- Uglja ima dovoljno za maksimalnu proizvodnju u termoelektranama koje koriste ugalj kao pogonsko gorivo, kaže državni sekretar Radivoje MiIanović.

Neće biti isključivanja struje

On je, pred početak otvorene sednice Kriznog štaba Vlade Srbije, rekao da zbog niskih temperatura ima određenih problema u transportu uglja i dodao da se u Kostolcu proizvodi dnevno izmedju 30.000 i 50.000 tona uglja.

Državni sekretar u Ministarstvu energetike >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Nikola Rajaković kazao je da je stanje u elektroenergetskom sektoru Srbije stabilno i da se ne razmišlja o isključenjeima struje.

"Nema potrebe ni za uvozom električne energije, iako je odlukom Vlade data mogućnost EPS-u da ukoliko zatreba uveze struju", rekao je on i dodao da je potrošnja struje u Srbiji poslednjih dana enormno visoka.

Rajaković je naveo da se danas planira potrošnja oko 150 gigavat sati električne energije, za sutra oko 147 gigavat sati električne energije, a "imamo nagoveštaj da će sledece sedmice zbog rasta temperatura vazduha elektroenergetski sistem Srbije manje da proizvodi i da odmori".

Beograd i Novi Sad snabdeveni gasom

Pomoćnik direktora Beogradskih elektrana Petar Vasiljević kaže da svi toplotni izvori Beogradskih lektrana normalno funkcionišu i da je grejanje u gradu neprekidno, a postrojenja su prebačena na rad na mazut.

"Svi korisnici Beogradskih elektrana imaju grejanje, grejaćemo i noću dok god su temperature ispod nule, a stanovi oko 90 odsto stanovnika Beograda zagrejani su sa oko 20 stepeni celzijusa", naveo je Vasiljević.

On kaže da Beogradske elektrane neće povlačiti gas, pošto mogu da koriste mazut do potpune stabilizacije u snabdevanju gasom iz Rusije.

Prema njegovim rečima Beogradske elektrane troše oko 2.800 tona mazuta, dnevno se doprema oko 2.700 tona mazuta, zalihe su dovoljne za oko pet dana, a te elektrane oslobađaju i oko tri miliona kubika gasa za korišćenje u Srbiji.

Snabdevanje gasom oko 60.000 individualnih potrošača na području Novog Sada i još pet opština u južnoj Bačkoj i Sremu je gotovo potpuno stabilizovano, izjavio je direktor Javnog preduzeća "Novi Sad - gas" Jovo Vujanović.

Taj energent je u petak popodne počeo da stiže u svih 25 naselja u opštinama Novi Sad, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Sremski Karlovci i Mali Idjoš i snabdevanje je normalno kod gotovo 90 odsto korisnika gasa, rekao je on.

Ekipe tog preduzeća su na terenu da bi građanima pomogle u deblokiranju gasnih setova i otklonile druge kvarove nastale prekidom isporuke prirodnog gasa proteklih dana i biće na raspolaganju potrošačima dok god je potrebno, naglasio je Vujanović

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.