Izvor: B92, 12.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta će biti s kursom

Beograd -- Radovan Jelašić kaže da niko ne može predvideti šta će biti s kursom do kraja godine, ali da će NBS sprečiti prevelike fluktuacije.

U razgovoru s predstavnicima preduzeća u Privrednoj komori Srbije guverner Narodne banke Srbije je rekao da NBS ne može dozvoliti slabljenje dinara, kako to zahtevaju izvoznici, jer bi to uticalo na povećanje inflacije, a da će kurs i ubuduće zavisiti od ponude i tražnje na tržištu.

Guverner je pozvao privrednike >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da što pre sklope ugovore s poslovnim bankama da bi se zaštitili od promena kursa i smanjili rizike poslovanja. Prema njegovim rečima, do jačanja dinara došlo je zbog značajnijeg priliva ulaganja, povećanja priliva kapitala banaka i većeg poverenja u domaću valutu. Izvoz je u prvih pet meseci ove godine, u poređenju sa istim periodom u 2005, povećan 16,8 odsto, a uvoz 6,5 odsto, naveo je Jelašić i dodao da privrednici više neće moći da profitiraju od slabljenja kursa.

Odgovarajući na pitanja privrednika, Jelašić je rekao da NBS nije davao prognoze inflacije, već samo najavio podršku Ministarstvu finansija, koje je u ekonomskoj politici za 2006. predvidelo inflaciju od 9,3 odsto. On je nagovestio da će NBS smanjiti obaveznu rezervu na zaduživanje u inostranstvu samo u slučaju smanjenja inflacije jer uloga bilo koje centralne banke u svetu nije da obaveznom rezervom podržava deo privrede.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.