Španija: Rato optužen za korupciju

Izvor: B92, 04.Jul.2012, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španija: Rato optužen za korupciju

Madrid -- U Španiji je podignuta optužnica protiv Rodriga Rata, bivšeg izvršnog direktora MMF-a za navodnu korupciju, a vezano za spektakularnu propast banke "Bankija".

Vrhovni sud Španije je pokrenuo postupak protiv Rata zbog navodne prevare za vreme dok je bio na mestu predsednika upravnog odbora "Bankije", na koji je dao ostavku u maju, nedugo pre nego što je ta banka dobila državnu pomoć.

Pomoć "Bankiji" u iznosu od 23,5 milijardi evra, koju je vlada u Madridu objavila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 9. maja, predstavlja početak nove faze u španskoj bankarskoj krizi, zbog koje je ta zemlja morala da od evrozone zatraži finansijsku pomoć za spas svog finansijskog sektora.

Sud je prihvatio tužbu koju je podnela opoziciona stranka protiv Rata i 32 druga visoka zvaničnika banke, kao i njene matične kompanije BFA. Oni se, između ostalog, terete za prevaru, proneveru, falsifikovanje računa i manipulaciju cenama.

Rato je jedna od najistaknutijih figura finansijskog sektora u Španiji, budući da je prvo obavljao funkciju ministra ekonomije od 1996. do 2004. godine, a zatim i prvog čoveka MMF-a do 2007. godine.

Da bi ublažila strahovanja od opšteg kolapsa bankarskog sektora, konzervativna španska vlada je nacionalizovala "Bankiju", nekad četvrtu po veličini banku koja kotira na berzama, i došla u posed 45-odstotnog udela time što je zajmove pretvorila u akcije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.