Šolc pozdravio predlog: Dobra polazna osnova

Izvor: B92, 11.Okt.2022, 19:52

Šolc pozdravio predlog: "Dobra polazna osnova"

Berlin -- Nemački kancelar Olaf Šolc je pozdravio predlog stručne komisije za rasterećenje potrošača gasa.

On je ocenio da je predložena kočnica cene gasa dobra polazna osnova, prenosi dpa.

Nemačka vlada je u ponedeljak primila predloge komisije koji uključuju jednokratnu isplatu pomoći – praktično pokrivanje jednog mesečnog računa za energiju i delimično ograničavanje cene gasa.

Šolc je u utorak na jednom događaju u Berlinu rekao da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predlog eksperata dobra osnova da gas ostane pristupačan i privredi i građanima, odnosno da niko ne mora da strahuje zbog računa.

"Sva preduzeća moraju da se oslone na izvesnost u planiranju daljeg rada", rekao je kancelar.

Jedan portparol vlade rekao je u ponedeljak da će ministri ubrzano proučiti predlog i obaviti konsultacije o realizaciji.

Stručna komisija koju je imenovala vlada je predložila jednokratnu isplatu domaćinstvima u decembru. Isplata će biti jednaka mesečnom računu za energiju.

U 16 meseci počev od januara, cena za industrijske potrošače gasa trebalo bi da bude ograničena na sedam centi po kilovat-satu. Ograničenje će važiti za potrošnju do 70 odsto mesečnog proseka iz prethodne godine, a za sve preko toga važiće tržišna cena.

Sličan je predlog za domaćinstva, mala i srednja preduzeća, samo što bi cena bila 12 centi po kilovat-satu za potrošnju do 80 odsto proseka iz 2021. U tom segmentu, mera treba da važi 14 meseci, počev od marta dogodine.

Komisija je u izradi predloga tražila način da rastereti potrošače i ujedno stimuliše štednju.

Rasterećenje treba da se finansira iz vladinog paketa subvencija od oko 200 milijardi evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.