Skupa struja diže cene i inflaciju

Izvor: B92, 24.Feb.2011, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupa struja diže cene i inflaciju

Beograd -- Veći računi za struju od 1. marta neće, izvesno je, pogoditi gotovo 1,5 miliona domaćinstava u zemlji, ali će sigurno uticati na inflaciju.

Ekonomisti predviđaju da će samo novi cenovnik za električnu energiju veći od 13,6 do 15 odsto direktno uvećati potrošačke cene za najmanje - jedan odsto.

Poskupljenje struje preslikaće se na gotovo sve prehrambene artikle. Jer, proizvođači će morati da uračunaju veće troškove. A hrana bi veću cenu mogla da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dobije čim novi obračun za električnu energiju počne da važi.

"Direktan efekat poskupljenja struje već u martu će biti rast potrošačkih cena za jedan odsto, a indirektne efekte je teško izmeriti", kaže ekonomista Ivan Nikolić i dodaje da "ako raste cena sirove nafte na svetskom tržištu, poskupeće i u maloprodaji i imaćemo dnevne oscilacije, pošto više ne postoji uredba o formiranju cene".

"To su važni faktori koji će se preslikati na cene i nema dileme da ćemo brzo dostići gornju granicu projektovane inflacije od šest odsto, a možda ćemo i preći taj limit", navodi on i dodaje da prognoze pokazuju da će već krajem marta inflacija biti između 4,5 i pet odsto.

Nikolić objašnjava da su ovi šokovi van domašaja monetarne politike i instrumenata Narodne banke Srbije. "Prihvatamo jačanje dinara kao glavni instrument borbe protiv inflacije, a on će imati minimalan efekat. Uzroci inflacije su na drugoj strani, u prevelikoj javnoj potrošnji. Jačanje dinara obara cenovnu konkurentnost domaćih proizvoda u izvozu", smatra on.

S druge strane, veruju ekonomisti, poskupljenje električne energije i prihvatanje zahteva EPS je bilo neminovno, ali je greška što je do sada odlagano.

"To se dešava kada odlažete rešavanje problema. On se ponovo pojavi kao mnogo ozbiljniji. Poskupljenje je traženo krajem prošle godine. U međuvremenu, plate su još pale i standard građana je lošiji. U neprijatnijoj su poziciji sada, nego pre nekoliko meseci", kaže Nikolić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.