Skot: Svaka vam čast

Izvor: B92, 17.Nov.2016, 20:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skot: Svaka vam čast

Ambasador SAD Kajl Skot čestitao je vladi Srbije na rezultatima na mnogim poljima, posebno na uslovima za rad privatnog sektora i borbi protiv sive ekonomije.

"Svaka vam čast", rekao je Skot komentarišući skok Srbije na Duing biznis listi i najavio da će SAD nastaviti da pomažu Srbiji kroz programe USAID-a.

On je podsetio da su SAD u poslednjih 15 godina uložile više od 350 miliona dolara za ekonomske reforme i ekonomski razvoj Srbije, i dodao da će nastaviti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da pomažu našoj zemlji, jer je ostvarila dobre rezultate na mnogim poljima.

Čestitamo Vladi Srbije što je u fokus stavila borbu protiv sive ekonomije i nadamo se da ćemo pomoći da ostvaruje još bolje rezutate i u budućnosti”, istakao je Skot na konferenciji na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja USAID-a "1.000 preduzeća".

On je istakao da ovogodišnja anketa pokazala šta se sve može postići kada se udruže vlada, privatni sektor i donatorske zajednice na rešavaju ekonomskih izazova.

Ambasador je naveo da se jedno od najvećih unapređenja tiče pozitivnih promena u percepciji privatnog sektora, navodeći da ovgodišnji rezultati pokazuju da je privreda najbolje ocenila promene u inspekcijskom nazdoru i postupanju inspektora.

Čestitamo vladi Srbije na tome što je u fokus stavila borbu protiv sive ekonomije i nadamo se da će partnerstvo sa nama u oblasti sprovođenja Zakona o inspekcijskom nadzoru pomoći da nastavi u svojim naporima i dalje”, rekao je skot.

Kao važnu meru on je naveo to da inspektori sada obilaze i neregistrovane firme, što ranije nije bio slučaj ističući da je ta novina ključna za borbu protiv sive ekonomije u zemlji.

On je istakao da su ove godine postignuti veoma dobri rezultati kada je u pitanju sistem izdavanja građevinskih dozvola.

To pokazuje i napredak na Duing biznis listi Svetske banke, rekao je Skot dodajući da je Srbija sada u istom rangu kao Amerika i Finska, a da je primera radi, bolja od Holandije i Švajcarske.

Svaka vam čast. Naš zajednički rad na reformi građevinski dozvola je bio ključni faktor koji je Srbiju stavio u grupu top refomatora u celom svetu na listi Svetske banke”, rekao je Skot.

SAD su, kako je kazao, ponosne što su podržale napore Srbije dodajući da posla jos ima. Kako kaže, SAD će nastaviti da podržava ekonomski razvoj Srbije.

“Ulagaćemo i dalje jer smo videli šta je moguće kada u partnerstu sa vladom i privatnim sektorom radimo u rešavanju izazova sa kojima se suočavaju”, rekao je Skot.

Osvrćući se na rezultate ankete on je kazao da je ove godine 82 odsto privrednika reklo da su inspektori dobro obučeni, a da je u anketi sprovedenoj 2011. godine to reklo svega 37 odsto. Takođe 78 odsto privrednika je sada reklo da su propisi o inspekcijskom nazdoru lako dostupni u poređenju sa 2011. godinom kada je to mislilo svega 28 odsto privrednika.

Kako kaže ambasador, pristup izvorima finansiranja za predzueća i dalje je veliki problem jer nalazi ankete pokazuju da se 68 odsto privrednika uopšte ne zadužuje.

“Ovo je velika prepreka, jer mikro, mala i srednja preduzeća čine skoro 99 odsto prvrede i kreiraju 70 odsto radnih mesta”, istakao je.

Veliki broj privrednika i dalje se suočava sa problemima parafiskalnih nameta i administrativnih opterećenja, pokazala je anketa

Više od 50 odsto preduzetnika navelo je da porezi, administracija doprinosi na plate i administrativna opterećenja imaju negativni uticaj na njhovo poslovanje, istakao je Skot.

USAID BEP je anketu 1000 preduzeća sproveo u saradnj sa Ipsos stratedžik marketing uz podršku PKS. Sprovedena je između 10. septembra i 6. oktobra kroz direktne intervjue.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.