Skaču dnevnice pred Božić: Po satu i do 20 evra

Izvor: B92, 13.Nov.2023, 19:46

Skaču dnevnice pred Božić: Po satu i do 20 evra

Rastuće stanarine, povećani troškovi energije i inflacija: mnogi trenutno moraju da štede ili zarade dodatni novac na poslovima sa nepunim radnim vremenom.

Predbožićno vreme nudi niz prilika za povećanje mesečnih prihoda. Ali, gde je najveća satnica?

Platforma Jobvalley, koja nudi fleksibilne poslove za studente, kao i prethodnih godina analizirala je aktuelne oglase za poslove u zimskim mesecima i procenila kolike su plate u sezonskim poslovima, pišu nemački >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mediji. Rezultat: uprkos slabljenju privrede, prosečna plata po satu porasla je za 50 centi u odnosu na 2022. – na 14 evra po satu.

Satnica veća nego prošle godine

Prosečna satnica značajno je porasla u odnosu na prethodnu godinu, posebno u ugostiteljstvu, logistici i maloprodaji. Tako za sve procenjene poslove zarađujete više nego 2022. godine.

"Mnogima je hitno potrebna pomoć za vreme božićnih praznika, a to se takođe odražava u još privlačnijoj plati", kaže izvršni direktor Jobvalleyja.

Studenti koji rade u novembru i decembru mogli bi da zarade i do 18 evra po satu. U pojedinim honorarnim poslovima – na primer, kao konobar na božićnim sajmovima, kao prodavac jelki ili Deda Mraz – može se zaraditi više ako se uračunaju napojnice, dobiju i više od 20 evra.

Blagajnici zarađuju u proseku 14,14 evra po satu, što je značajno povećanje u poređenju s prethodnom 2022. godinom kada je prosečna plata po satu bila 13,17 evra. Kao pomoćnik logistike i komisionar možete očekivati prosečnu satnicu od 14,46 evra. To je takođe znatno više od 13,53 evra po satu koliko je bilo prošle godine.

Ovi su honorarni poslovi najbolje i najlošije plaćeni

Ipak, na Božiću najbolje zarađuju oni koji snabdevaju ljude hranom i pićem. Dok su prošle godine na vrhu honorarnih plata bili dvojnici Deda Mraza, ove su ih godine zamenili barmeni i konobari.

Dok oni u proseku zarađuju 14,50 evra po satu, Deda Mraz dobije u proseku samo 13,85, dok su prodavci jelki, kao i prošle godine na začelju: prosečno zarade 13,50 evra po satu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.