Simpo“ tone sve dublje

Izvor: Glas javnosti, 15.Sep.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Simpo“ tone sve dublje

BEOGRAD - Kraj radne nedelje na Beogradskoj berzi doneo je i kraj kratkoročnog oporavka, pošto su oba vodeća indeksa, Beleks 15 i Belekslajn, u petak izgubila nešto više od pola procenta, ali je dobra vest to što je domaće organizovano tržište kapitala prošireno prvim zatvorenim investicionim fondom „Fima SEE aktivist“, čije su akcije u petak listirane na berzi.

Međutim, početak rada zatvorenog fonda dolazi u prilično nezgodnom trenutku, što pokazuje prvi dan trgovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << njegovim akcijama. Naime, prema rečima Vladana Pavlovića iz brokerske kuće „KBC sekjuritis“, listiranje novog „Fiminog“ fonda, po svemu sudeći, nije izazvalo veću pažnju investitora, što proizilazi iz toga što se trgovalo samo jednom akcijom fonda, koja je jedina i bila u ponudi.

Tokom protekle nedelje najbolji rezultat ostvarile su akcije požarevačkog „Bambi Banata“ koje su porasle za 11,07 odsto, a zatim „Progresa“ sa 4,11 i Komercijalne banke za 3,77 procenata rasta, dok su u najvećem minusu bili „Simpo“, „Lasta“ i „Globos osiguranje“ sa 17,38, 12,92 i 10,67 odsto manjom vrednosti akcija.

Akcije „Simpa“ su probile psihološku barijeru od 1.000 dinara i pale na nivo od 908 dinara po akciji, što je najniže od kako je počela trgovina tom hartijom u junu 2006. godine, iako nije bilo nikakvih vesti iz te kompanije.

Poslednji dan trgovanja doneo je i najveći promet na Beogradskoj berzi u protekloj nedelji od 246,9 miliona dinara, što treba uporediti sa ponedeljkom kada je celokupan promet akcijama iznosio niskih 43,6 miliona, dok ostalih dana obim nije prelazio 80 miliona dinara.

Prema „PS brokeru“, najtrgovanija akcija ove nedelje bila je „Imlekova“, koja je ostvarila rekordan obim od 145,6 miliona dinara. Iznenađenja, što se tiče obima, još su i „Graditelj“ „Novi autoput“. Aik banka je i ove nedelje ušla među prvih pet sa obimom od 44,9 miliona. Osim što je ostvario rekordno trgovanje, „Imlek“ je ubeležio i rast cene svoje akcije za 1,80 procenata, a kao prošlonedeljni dobitnik izašao je i „Alfa plam“ sa promenom u ceni od 1,28 odsto.

I segment tržišta na kom se trguje metodom preovlađujuće cene pratio je trend po kojem je veliki promet bio praćen i rastom cene, pa je tako „Graditelj“ zabeležio skok vrednosti akcija za 19,98 odsto, dok su akcije „Novog autoputa“ porasle za čak 44 odsto.

Što se tiče tržišta obveznica, već na početku nedelje povećan je obim prometa na 1,08 miliona evra, što predstavlja i ovonedeljni maksimum, dok su ostali dani bili na nivou oko 40 miliona, osim petka kada se trgovalo u vrednosti od 317 miliona evra.

Evo sta su zuti uradili!! Simpo, jedna od najboljih firmi u Srbiji!!! Unistili su Simpo.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.