Sednica Monetarnog odbora NBS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Apr.2010, 03:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sednica Monetarnog odbora NBS

BEOGRAD - Monetarni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici, posle razmatranja ekonomskih kretanja, da smanji referentnu kamatnu stopu sa devet na 8,5 odsto, saopštila je centralna banka.

Monetarni odbor je imao u vidu da je bazna inflacija zabeležila nulti rast u prvom tromesečju ove godine i da je ukupna inflacija ispod donje granice cilja.

Uzeto je u obzir, takođe, da je tražnja u prvom tromesečju bila niža od očekivane i da će se njen dezinflatorni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << efekat nastaviti i u narednom periodu.

Na nisku agregatnu tražnju ukazuje činjenica da je u četvrtom tromesečju prošle godine ostvaren veći pad bruto domaćeg proizvoda od predviđanog, kao i da se u prvom tromesečju ove godine očekuje usporeniji oporavak privredne aktivnosti.

Imajući u vidu pomenute dezinflatorne faktore, Monetarni odbor je odlučio da smanji stepen resktriktivnosti monetarne politike, navedeno je u saopštenju.

Međutim, inflatorni rizici i dalje postoje, pre svega u pogledu neizvesnosti u odnosu na trajanje i prenos efekata slabljenja dinara na cene, zatim daljeg kretanja cena hrane i neizvesnosti u pogledu monetarnog efekta fiskalne politike u narednom periodu, navela je NBS.

Monetarni odbor prethodno je 23. marta smanjio referentnu kamatnu stopu sa 9,5 odsto na devet odsto. Referentna kamatna stopa 29. decembra prošle godine smanjena je sa 10 na 9,5 odsto, a početkom 2009. godine ta stopa bila je 17,75 odsto.

Referentna kamatna stopa ima ulogu signalizirajuće kamatne stope, kao i ulogu polazne kamatne stope, pošto se visina osnovnih kamatnih stopa na novčanom tržištu utvrđuje prema visini te kamatne stope.

To je stopa po kojoj NBS prodaje blagajničke zapise poslovnim bankama sa obećanjem da će ih otkupiti za 14 dana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.