Šaran iz Ečke položio evropski test

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Mar.2010, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šaran iz Ečke položio evropski test

ZRENJANIN - Posle dvoipogodišnjeg sistematskog ispitivanja, koje je obavio beogradski Institut za higijenu i tehnologiju mesa u Ribarskom gazdinstvu "Ečka", nadležne institucije Evropske unije su dale pozitivnu ocenu o zdravstvenoj ispravnosti ribljeg mesa iz "Ečke", što je veliki korak ka sticanju izvoznih dozvola za tržište 27-očlanog bloka država, izjavio je danas Tanjugu generalni direktor tog ribnjaka Nenad Radulović.

"Naučna istraživanja i rezultati pokazuju da ečanski >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << šaran i druge vrste ribe imaju od 1000 do 10000 puta manje štetnih supstanci, u odnosu na propisane evropske standarde, kojima se štiti zdravlje potrošača" kaže Radulović.

Čuveni "ečanski" šaran je nekada bio na evropskoj trpezi, a sadašnje rukovodstvo "Ečke" povratak u Evropu najavljuje posle pažljive i stručne selekcije, odgoja mlađi termički obrađenom i lako svarljivom hranom, poboljšanog kvaliteta prečišćavanjem vode iz Tise i drugih preduzetih mera. To je dovelo do odličnih rezultata i još jedne potvrde da je tovljeni šaran zdrava hrana, sa velikom količinom veoma korisne omega masti.

Radulović kaže ističe da uz kvalitet "ečanski" šaran ima i konkurentnu cenu za evropsku pijacu i napominje da je za izvoz velika prepreka kvota u Prelaznom trgovinskom sporazumu od svega 60 tona ribe i ribljih proizvoda.

"Mi toliko ribe prodamo sa samo jedan dan, uoči praznika "Sveti Nikola", a domaćem i stranom tržištu možemo da ponudimo 2.700 tona", tvrdi direktor najvećeg ribnjaka na Balkanu.

To je proizvodnja konzumne ribe, uz još 1.000 tona riblje mlađi, u prošloj, rekordnoj izlovnoj sezoni, sa 1.700 hektara vodenih površina, koje će ove godine biti uvećane za 140 hektara u Čenti i za još po 100 hektara u Melencima i kod Srpskog Itebeja, a za dve godine i za 400 hektara u jezerima smeštenim uz Prirodni rezervat "Carska bara".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ečanski šaran položio evropski test zdrave hrane

Izvor: Kurir, 04.Mar.2010

ZRENJANIN, 4. marta (Tanjug) - Posle dvoipogodišnjeg sistematskog ispitivanja, koje je obavio beogradski Institut za higijenu i tehnologiju mesa u Ribarskom gazdinstvu "Ečka", nadležne institucije Evropske unije su dale pozitivnu ocenu o zdravstenoj ispravnosti ribljeg mesa iz "Ečke", što je veliki...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.