Izvor: B92, 30.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sajam zapošljavanja u Beogradu

Beograd -- Veliki broj nezaposlenih posetio je Sajam zapošljavanja u Beogradu, na kome se nudi 450 slobodnih radnih mesta.

U organizaciji beogradske Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, na Sajmu zapošljavanja učestvuje 32 poslodavca. Direktorka beogradske filijale Dušanka Milošević očekuje da će sajam posetiti oko 1.000 nezaposlenih, koji se mogu predstaviti poslodavcima, sastaviti biografiju i ostaviti je na štandovima, na osnovu čega će oni imati uvid u ponude >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na tržištu rada.

Ona kaže da je sajam relativno jeftin i efikasan način da se smanji nezaposlenost mladih ljudi, kojih u Beogradu do 29 godina starosti ima 34.000.

Na ovim sajmovima, koji se tradicionalno organizuju od 2002. godine, u proseku je zaposleno oko 30 odsto posetilaca u roku od šest meseci, rekao je direktor Službe Radovan Ristanović i dodao da je stopa nezaposlenosti mladih u Beogradu od početka godine smanjena sa 18,3 na 16,9 odsto.

Poslovi se nude za radnike različitog stepena stručne spreme - od nekvalifikovanih do visokoobrazovanih, kao i za razne profile zanimanja - vozači, građevinski radnici, novinari, prevodioci, komercijalisti, učitelji, hemičari, ali i pravnici, inženjeri mašinstva i elektrotehnike.

U Vojvodini 260.000 nezaposlenih

U Vojvodini je, prema evidenciji Pokrajinske službe za zapošljavanje, oko 260.000 nezaposlenih, što je za oko 7.500 manje nego krajem marta ove godine.

Na smanjenje broja prijavljenih nezaposlenih uticalo je to što od ove godine nezaposleni pravo na zdravstvenu zaštitu ostvaruju preko nadležnog fonda, navodi se u saopštenju te pokrajinske službe.

Nezaposlenih koji prvi put traže zaposlenje u Vojovodini ima oko 125.000 ili 48,3 odsto od ukupnog broja nezaposlenih, dok je oko 135.000 nezaposlenih ranije bilo u radnom odnosu.

Od početka ove godine poslodavci u Vojvodini su prijavili potrebe za oko 70.000 radnika, što je za 23,9 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

Slabo obrazovanje Roma

Nedostatak obrazovanja i nedovoljna pismenost glavni su razlozi nezaposlenosti Roma u Šumadiji, rekla je izvršna direktorka Romskog informativnog centra (RIC) Rozalija Ilić, predstavljajući publikaciju "Položaj Roma na tržištu rada u Šumadijskom okrugu".

Ona je na konferenciji za novinare prikazala rezultate istraživačkog projekta RIC-a, koji je agencija Strateški marketing sprovela u Kragujevcu, Aranđelovcu, Topoli, Batočini, Lapovu, Kniću i Rači u cilju utvrđivanja potreba romske zajednice za zapošljavanjem, obukom i dokvalifikacijom radi njihovog lakšeg zapošljavanja.

Kako je rekla Ilićeva, ključne preporuke projekta odnose se na smanjenje diskriminacije Roma, njihovo aktivnije uključivanje u programe Nacionalne službe za zapošljavanje i razvijanje preduzetništva, kao i uključenje Romkinja u tržište rada.

Konsultantkinja na projektu Marija Babović istakla je da Nacionalna služba za zapošljavanje zbog zakonskih ograničenja nije u mogućnosti da utvrdi nacionalnost nezaposlenih i na taj način za nezaposlene Rome obezbedi pomoć u obuci i zapošljavanju, što dodatno otežava njihov položaj.

Prema rezultatima istraživanja, 72 odsto nezaposlenih Roma smatra da građanin koji nije Rom ima veće šanse za zaposlenje, dok 68 odsto njih smatra da su Romi suočeni s diskriminacijom na radnom mestu.

Babovićeva je dodala da je ovo jedno od retkih istraživanja koje se odnosi na "najranjiviju grupu na tržištu rada" i izrazila nadu da će rezultati istraživanja doprineti integraciji Roma u širu zajednicu.

Projekat je podržala Evropska agencija za rekonstrukciju (EAR) kroz Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.