Rusi objavili: Nema promena

Izvor: B92, 18.Feb.2024, 09:02

Rusi objavili: Nema promena

Centralna Banka Rusije (BR) objavila je nedavno da je odlučila da zadrži referentnu kamatnu stopu na 16 odsto.

Ruska ekonomija je u 2023. rasla po godišnjoj stopi od 3,6 odsto, što je premašilo prethodnu prognozu Banke Rusije.

"Trenutni inflatorni pritisci su se smanjili u poređenju sa jesenjim mesecima, ali su i dalje visoki. Domaća tražnja i dalje prevazilazi mogućnosti proširenja proizvodnje roba i usluga", navodi se u saopštenju Banke Rusije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Banka upozorava da će snižavanje inflacije u Rusiji na željeni cilj od četiri odsto i njena stabilizacija zahtevati da restriktivna monetarna politika potraje duže vreme.

"Prema prognozi Banke Rusije i s obzirom na stav monetarne politike, godišnja inflacija će 2024. godine pasti na između četiri i 4,5 odsto i nadalje se stabilizovati na nivou od četiri odsto", dodaje se u saopštenju.

Sledeći sastanak Banke Rusije povodom referentne kamatne stope će biti održan 22. marta, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.