Rumunija: Manjim porezima do rasta

Izvor: B92, 22.Feb.2015, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumunija: Manjim porezima do rasta

Rumunska vlada planira da smanji poreze u nekoliko etapa do 2020. godine da bi stimulisala privredni rast.

Međutim, to bi moglo da ima za posledicu znatan pad javnih prihoda, pokazuje novi nacrt poreskog zakona objavljen danas.

Prema tom nacrtu PDV treba da se smanji sa sadašnjih 24 odsto na 20 odsto u januaru 2016. godine i na 18 odsto u januaru 2018. godine.

Samo to smanjenje poreza trebalo bi da utiče na dodatni jedan procenat rasta BDP-a iduće godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je rumunski ministar finansija Darius Valcov na sastanku vlade.

To smanjenje preza će značiti smanjenje prihoda u državnoj kasi od 2,6 milijardi evra 2016. godine (1,5 BDP-a), prema proceni ministarstva, koje dodaje da bi taj manjak bio nadoknađen otvaranjem 145.000 radnih mesta i povećanjem potrošnje, dva faktora koja će sa svoje strane generisati prihode procenjene na 1,4 milijarde evra.

Bukurešt takođe predviđa da za dva procentna poena smanji jedinstveni porez na dobit i prihode, sa 16 odsto koliko iznosi sada na 14 odsto 2019. godine.

"Ovaj nacrt će se razmatrati sa poslovnim krugovima pre nego što bude upućen u Parlament u roku od mesec dana", rekao je novinarima rumunski premijer viktor Ponta koji nije naveo da li je vlada zatražila mišljenje Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske unije o planiranim merama.

Rumunija je 2013. zaključila dvogodišnji sporazum sa MMF-om i EU, koji podrazumeva kreditnu liniju od četiri milijardi evra u slučaju veće krize u zamenu za uvođenje nekih mera kao što je kontrolisanje budžetskog deficita.

MMF je do sada u više navrata saopštio da se protivi svakom smanjeju poreza, a posebno PDV-a.

Analitičari kažu da je ministar finansija dao k znanju da ne želi da obnovi sporazum sa MMF-om kad istekne u septembru, čime bi se otvorio veći prostor za manevrisanje.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Rumunija: Manjim porezima do rasta

Izvor: GdeInvestirati.com, 22.Feb.2015

BUKUREŠT - Rumunska vlada planira da smanji poreze u nekoliko etapa do 2020. godine da bi stimulisala privredni rast...Međutim, to bi moglo da ima za posledicu znatan pad javnih prihoda, pokazuje novi nacrt poreskog zakona...Prema tom nacrtu PDV treba da se smanji sa sadašnjih 24 odsto na 20 odsto...

Nastavak na GdeInvestirati.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.