Rijeka vlasnik Titovog broda Galeb

Izvor: B92, 23.Maj.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rijeka vlasnik Titovog broda Galeb

Rijeka -- Grad Rijeka je postala novi vlasnik nekadašnjeg Titovog luksuznog broda Galeb, za koga je na aukciji platila 150 hiljada dolara.

Vrednost Galeba procenjenja je na 275 hiljada dolara

Vlasti tog hrvatskog grada predale su jedinu ponudu za kupovinu broda, vlasništvo liberijske firme "Plesid si" grčkog brodovlasnika Džona Pola Papanikolaua, koja ga je kupila od nekadašnje Savezne Republike Jugoslavije.

Raniji vlasnik broda, preduzeće „Plesid >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << si" je najavilo žalbu na odluku Trgovačkog suda, pa je vrlo verovatno da će se postupak konačnog preuzimanja broda dodatno odužiti.

Galeb je procenjen na 275.194 dolara, a kao najniža prihvatljiva ponuda naveden je iznos od 150 hiljada dolara, koliko je i ponudio grad Rijeka. Novi vlasnik je najavio da bi "Galeb" trebalo da postane ploveći muzej.

Brod Galeb dugačak je 116,7 i visok 8,75 metara, a nosivost mu je 1.930 tona. Izgraden je 1938. u brodogradilištu Ansaldo u Đenovi kao teretni brod. Potopljen je u Drugom svjetskom ratu, a nakon rata je preuredjen i u više navrata služio je kao putnički brod za potrebe Josipa Broza Tita.

Taj nekad luksuzan putnički brod, čija je oprema za klimatizaciju, navigaciju i komunikaciju delimično ili potpuno uništena i pokradena, u u riječkom brodogradilištu "Viktor Lenac" ukotvljen je već osam godina.

Hrvatsko ministarstvo kulture ga je 2006. godine proglasilo kulturnim dobrom. Kasnije je privremeno konzerviran i saniran, o gradskom trošku, pošto je bio u tako lošem stanju da je mogao da potone. Pošto vlasnik Galeba nije podmirio višegodišnje troškove održavanja broda, organizovana je njegova prodaja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.