Izvor: B92, 27.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rešiti dug Puteva Srbije"

Beograd -- Ministar za infrastrukturu Velimir Ilić kaže da dugovi Puteva Srbije ne smeju svake godine biti prenošeni u budžet.

Ilić je juče na sednici Odbora Skupštine Srbije za saobraćaj i veze rekao da bi te dugove trebalo pretvoriti u javni dug. On je rekao i da je potrebno što pre obezbediti izvore finasiranja za održavanje puteva, a kao rešenje predložio uvećanje učešća u akcizi za gorivo sa 10 na 15 odsto, od 1. januara 2008.

Ilić je rekao i da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je potrebno definisati sredstva i tempo izdvajanja iz Nacionalnog investicionog plana za Koridor 10 i obilaznicu oko Beograda. Prema njegovim rečima, i grad Beograd treba da bude uključen u to jer se dobar deo autoputa koristi kao gradska saobraćajnica.

Državni sekretar Ministarstva finasija Janko Guzijan podržao je predlog o povećanju učešće akciza za puteve u ceni goriva sa 10 na 15 odsto, a da to izdvajanje 2009. bude 20 odsto.

On je rekao i da je Ministarstvo finansija spremno na to da dugovi Puteva Srbije, koji se procenjuju na oko 10,2 milijardi dinara, budu prevedeni u javni dug i budu isplaće u višegodišnjem periodu.

Na današnjoj sednici Odbora za saobraćaj i veze čule su se i kritike na rad Parlamenta zbog toga što po dve godine ne potvrđuje sporazume o stranim kreditima, čime država trpi veliku štetu jer ne može da uzme ta sredstva, a plaća kamate.

Odbor je zaključio da na sledećem sastanku, koji će biti održan 3. decembra, Putevi Srbije dostave plan i program rasterećenja od dugova i planova poslovanja.

Očekuje se i da ministarstva za infrastrukturu i finasije dostave odboru pismeni izveštaj o rezultatima dogovora o Putevima Srbije.

Predloženo je i da sledećem satanku prisustvuje i ministar zadužen za sprovođenje NIP-a Dragan Đilas.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.