Repsol tuži i partnere Argentine

Izvor: B92, 23.Apr.2012, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Repsol tuži i partnere Argentine

Madrid -- Španska naftna kompanija Repsol preti da će, zbog nacionalizacije njegove argentinske filijale YPF, tužiti kompanije koje pomažu Argentini.

Repsol će razmotriti preduzimanje pravnih akcija protiv kompanija koji pomažu Argentini u eksploataciji nafte koju je Repsol planirao da iskoristi pre nacionalizacije YPF.

Ta kompanija je otkrila velika nalazišta naftnih škriljaca i gasa ispod basena "Vaka Muerte" (Mrtva krava) u oblasti Neuken što bi moglo dramatično >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << povećati argentinske rezerve nafte.

Stručnjaci tvrde da će Argentini biti potrebni strateški partneri za eksploataciju trećih najvećih svetskih nekonvencionalnih rezervi nafte.

Argentinska proizvodnja nafte je u periodu između 2000. do 2010. smanjena za 22 odsto, uprkos tome što je tražnja porasla za više od 40 odsto, prema podacima argentinskog instituta za naftu i gas. Argentinska proizvodnja nafte je pala na tako nizak nivo da vlada sada troši milijarde dolara godišnje na skupa uvozna goriva.

Međutim, zvaničnici u Argentini sada ne gube vreme, nastojeći da se povežu sa potencijalnim investitorima. Oni su se prošle nedelje sastali sa predstavnicima francuske kompanije Total i brazilskog Petrobrasa, a planirali su i da se sastanu s predstavnicima Ševrona i Eksonmobila.

Argentinska predsednica Kristina Fernandes je odlukom o preuzimanju YPF-a izazvala bes Španije, najvećeg argentinskog stranog investitora.

Repsol je, samo dva meseca ranije, podigao svoje prognoze rezervi naftnih škriljaca i gasa koje je otkrio u Argentini na oko 23 milijarde barela, što je dovoljno da se za deset godina udvostruči argentinska proizvodnja nafte.

Španska kompanija je, međutim, saopštila će sve to koštati 25 milijardi dolara godišnje, upozoravajući Argentinu da je potrebno da izmeni svoju energetsku politiku kako bi privukla neophodne investicije.

Predsednica Argentine je, umesto toga, jednostavno preuzela kompaniju, napravivši potez koji je naišao na veliko odobravanje argentinske javnosti.

Repsol je svoje akcije oduzetog YPF-a procenio na 10,5 milijardi dolara, ali ostaje nejasno da li će ikada ova kompanija dobiti nadoknadu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Repsol preti tužbom kompanijama koje pomažu Argentini

Izvor: Blic, 23.Apr.2012

Španska naftna kompanija "Repsol" upozorila je danas da će razmotriti preduzimanje pravnih akcija protiv kompanija ili investitora koji pomažu Argentini u eksploataciji nafte koju je "Repsol" planirao da iskoristi pre nacionalizacije njegove argentinske filijale YPF..."Repsol" je otkrio velika nalazišta...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.