Registar proizvođača rakije

Izvor: B92, 02.Nov.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Registar proizvođača rakije

(FoNet)

Beograd -- Oni koji budu želeli da se u Srbiji bave proizvodnjom i prodajom rakije moraće, po novom zakonu da budu upisani u registar proizvođača.

"Uvođenjem registra sprečiće se nelegalna proizvodnja i promet, eliminisaće se proizvodnja falsifikata, a omogućiće se praćenje svih puteva alkohola, kao i kontrola celog procesa proizvodnje, čime će se garantovati poreklo i kvalitet proizvoda", izjavio je pomoćnik ministra poljoprivrede Momčilo Mitreski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << agenciji Beta.

Registar će, između ostalog, sadaržati podatke o proizvođaču, uređajima i opremi za proizvodnju, podatke o samoj proizvodnji, o vrsti i količini proizvedene rakije.

Prema zakonu, svaki proizvođač koji nije upisan u registar moćiće da koristi rakiju koju proizvede samo za sopstvene potrebe i neće imati pravo da je stavlja u promet.

Predviđene kazne za one koji budu proizvodili rakiju koja nije za njihove potrebe su od 5.000 do 30.000 dinara.

Zakonom je zabranjeno da se na pijacama i ugostiteljskim objektima izlaže i prodaje rakija u rifuzu, kao i korišćenje etanola sintetičkog porekla u proizvodnji.

Osim procenat etanola u rakiji i drugim alkoholnim pićima, zakon definiše i tehnološke postupke za dobijanje rakije, odvojenost pogona za proizvodnju od skladišnog prostora, izdvajanje evidencione markice sa hologramom, oznake i imena rakija, deklarisanje, kao i punjenje i zatvaranje boca radi očuvanja kvaliteta.

Preciziran je i način ispitivanja kvaliteta, kao i transport i promet rakije.

Svaki proizvođač moraće da ima zaposlenog stručnjaka, odnosno inženjera poljoprivrede ili da obezbedi stručno rukovođenje procesom proizvodnje preko drugog preduzeća koje pruža usluge u poljoprivredi i ima odgovarajuće stručnjake.

Mitreski je podsetio da se proizvodnja rakije, koja je u Srbiji rasprostranjena, odvija na niskom tehnološkom nivou sa zastarelom opremom i neosposobljenim proizvođačima, a promet se odvija često nelegalno i bez ispitanog i utvrđenog kvaliteta, uz veliki broj falsifikata.

Tvorci novog zakona, koji je Vlada Srbije uputila Skupštini na usvajanje, smatraju da će njegovim donošenjem Srbija na najbolji način moze da se nametne Evropi i svoju poljoprivrednu proizvodnju predstavi kao organizovanu i kontrolisanu celinu.

Oni smatraju da postojeća zakonska regulativa, nije dovoljna, jer ne može da prati sve inovacije i pojave na tržištu rakije i alkoholnih pića i očekuju da se donošenjem zakona stimuliše pojava novih privrednih subjekata, odnosno proizvođača, ali i poveća poverenje građana u kvalitet i bezbednost rakije i alkohola koje konzumiraju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.