Recesija u Švedskoj nema kraja?

Izvor: B92, 24.Avg.2023, 08:17

Recesija u Švedskoj nema kraja?

Švedska privreda se suočava sa dve godine kontrakcije, više nego što se ranije mislilo.

Rastući troškovi primoravaju potrošače da nastave da smanjuju potrošnju, kažu ekonomisti druge najveće banke u zemlji po tržišnoj vrednosti.

U 2023. godini kalendarski prilagođen bruto domaći proizvod verovatno će se smanjiti za 0,9 odsto, navodi Svedbank u izveštaju objavljenom tokom prošle nedelje. Iako je to nešto blaža kontrakcija nego što je ranije viđeno, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << banka sada očekuje pad BDP-a od 0,3 odsto u 2024. godini, pošto je ranije predviđala rast od 0,3 odsto, prenosi Bloomberg.

"Ekonomski pad je počeo i stvari će se pogoršati pre nego što postanu bolje", rekao je glavni ekonomista Matijas Person.

"Očekujemo da će domaćinstva još neko vreme nastaviti da smanjuju potrošnju, s obzirom na to da su njihovi prihodi pod pritiskom visoke inflacije i rastućih troškova kamata", dodao je on.

Povećane kamatne stope takođe su izvršile pritisak na švedske kompanije za komercijalne nekretnine koje su prezadužene, a ta previranja će se nastaviti jer se upražnjena radna mesta mogu povećati i vlasnici moraju da refinansiraju velike količine obveznica koje dospevaju, saopštila je Svedbanka. Iako bi neki zakupodavci mogli da izmire obaveze, banka je saopštila da se očekuje da će efekti na finansijsku stabilnost ili na ekonomiju uopšte biti ograničeni.

Posle perioda stabilizacije tržišta privatnih kuća u zemlji, ekonomisti banke sada očekuju da će cene stanova na kraju biti 15 odsto niže nego na vrhuncu početkom 2022. Oni su ranije predviđali pad od 20 odsto.

Očekuje se da će švedska kruna u bliskoj budućnosti dodatno oslabiti, saopštila je Svedbank, i dodala da jačanje valute očekuje od sredine 2024. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.