Ratari ne žele da vode knjige

Izvor: B92, 09.Dec.2013, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ratari ne žele da vode knjige

Beograd -- Agrarni forum - Pančevo i udruženje "Pančevački ratari" upozoravaju da će obaveza vođenja poslovnih knjiga dodatno opteretiti poljoprivredu.

Oni tvrde da će uvođenje obaveze vođenja poslovnih knjiga dodatno opteretiti ionako "obogaljenu" poljoprivredu koja više ne može izaći na kraj sa takvim zahtevima.

Ratari ovu godinu završavaju negativnim bilansom usled loših vremenskih prilika i agrarne politike, kao i pogubne politike cena, uz prezaduženost, obavezu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << otplate svih dugova, kao i najavu potpunog otvaranja granica prema EU januara 2014. godine, navedeno je u saopštenju.

"No, kao da sve ovo nije dovoljno - obavešteni smo da ćemo sledeće godine morati još da zaposlimo i knjigovođu, jer ćemo morati da vodimo knjigovodstvo (sva registrovana poljoprivredna gazdinstva), sa obavezom plaćanja poreza na dohodak, kao i poreza na poljoprivredno zemljište", istaknuto je u saopštenju, uz opasku da za sada ne postoji nijedna pozitivna poruka srpskoj poljoprivredi.

Oni su upitali šta je sa obećanjem da će sledeće godine agrarni budžet biti veći od ovogodišnjeg i da će iznositi najmanje pet odsto od budžeta Republike Srbije, kao i sa najavom usvajanja strategije održivog razvoja agrara.

U Agrarnom forumu - Pančevo i udruženju "Pančevački ratari" tvrde i da će prva reakcija na nove obaveze biti masovno odustajanje od obnove registracije poljoprivrednih gazdinstava, "kao i nesigurnih, neadekvatnih i neblagovremenih subvencija".

Oni su izrazili bojazan da će naša poljoprivreda u 2014. bez adekvatne i podsticajne agrarne politike "toliko pasti da se više neće moći povratiti", a da će mnoga sadašnja srednja i manja poljoprivredna gazdinstva "propasti, nestati i pasti na nečiji teret".

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je u petak da intenzivno razgovara sa Ministarstvom finansija u cilju iznalaženja rešenja za oslobađanje obaveze vođenja poslovnih knjiga od strane registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.

Ova obaveza predviđena je važećim Zakonom o porezu na dohodak, čija bi primena trebalo da stupi na snagu 1. januara 2014. godine.

Ministarstvo poljoprivrede dodalo je i da će blagovremeno obavestiti javnost o rezultatima zahteva upućenih Ministarstvu finansija u cilju zaštite interesa poljoprivrednih gazdinstava.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.