Rast budžetskog deficita Italije

Izvor: B92, Beta, 02.Jul.2009, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rast budžetskog deficita Italije

Milano -- Budžetski deficit Italije u prvom tromesečju je iznosio 9,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je najviši nivo za najmanje prethodnih 10 godina.

Državni institut za statistiku ISTAT je saopštio da je ekonomska kriza pogoršala stanje javnih finansija, a deficit za period od januara do marta 2009. godine najviši je od 1999. godine, od kada se vodi statistika po sadašnjim metodama.

U prvom tromesečju 2008. godine deficit je iznosio 5,7 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odsto bruto domaćeg proizvoda. Do povećanja deficita došlo je zato što su državni prihodi manji za 2,8 odsto nego u istom lanjskom periodu, a rashodi su povećani za 4,6 procenata.

Na povećanje deficita uticale su državne mere za prevazilaženje krize, iako italijanska vlada nije mogla da donese veliki paket za prevazilaženje krize jer je javni dug Italije među najvišima u svetu.

Očekuje se da će italijanska vlada, da bi povećala državne prihode, uskoro najaviti da će uz naplatu kazni oprostiti neuplaćene poreske prihode za kapital koji je ilegalno iznet iz zemlje.

U saopštenju Istata ističe se da je reč o bruto iznosima deficita koji se razlikuju od tromesečja do tromesečja. Vlada Italije u 2009. godini računa na deficit od 4,6 odsto, dok je u 2008. godini deficit iznosio 2,7 odsto BDP. Projektovani budžet za 2010. godinu je 4,6 odsto, a za 2011. godinu 4,3 procenta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.