Rasipamo energiju

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 05.Mar.2010, 07:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasipamo energiju

BEOGRAD - Energetska efikasnost u Srbiji je na nezadovoljavajućem nivou, a stepen racionalnosti u potrošnji energije je veoma mali, kaže v. d. direktora Agencije za energetsku efikasnost Bojan Kovačić, uoči obeležavanja Svetskog dana energetske efikasnosti.

- Kao indikator energetske efikasnosti uzima se energetski intenzitet, koji predstavlja odnos specifične potrošnje energije i jedinice novostvorene vrednosti - objasnio je on i dodao da je u različitim sektorima taj energetski >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << intenzitet manji ili veći, ali da je on generalno u Srbiji veliki.

U Srbiji se, prema njegovim rečima, tek od 2004. godine sistematski vodi računa o energetskoj efikasnosti, dok su se razvijene zemlje posvetile toj oblasti još 70-ih godina prošlog veka.

Kovačić je napomenuo da je potrebno da se u sprovođenje mera energetske efikasnosti sistematski uključe sve institucije društva, jer to nije samo posao državnih institucija, nego i svih drugih organa, opština, kompanija i svakog pojedinca, s obzirom na to da, kako je rekao, energetska efikasnost obuhvata sektor industrije, građevinarstva, ali i opštinskih delatnosti, kao što su javno osvetljenje ili grejanje.

Srbija je, prema rečima Kovačića, u sličnoj situaciji kao zemlje okruženja, a malo zaostaje za zemljama istočne Evrope koje su 2004. godine ušle u Evropsku uniju.

- Srbija na isti način kao i zemlje regiona pokušava da rešava taj problem u okviru Energetskog sporazuma za jugoistočnu Evropu, koji je od kraja 2009. godine definisao obaveze za zemlje regiona u pogledu energetske efikasnosti - rekao je on, istakavši da je naša zemlja već preuzela neke obaveze koje u narednom periodu mora da sprovede.

Agencije za energetsku efikasnost će ove godine nastaviti sprovođenje druge faze projekta povećanja energetske efikasnosti u javnim zgradama u Srbiji, koja je vredna 30 miliona dolara i sufinansira se iz kredita Svetske banke.

- U 2010. godini u planu je projektovanje i izrada tehničke dokumentacije za oko 40 objekata u Srbiji, a sledeće godine se očekuju konkretni radovi na tim projektima - ukazao je Kovačić, posebno pomenuvši objekte Kliničkog centra u Nišu.

On je kazao da će Agencija ove godine, u saradnji sa vladom Španije, sprovoditi projekat vredan 204.000 evra za instaliranje fotonaponskih panela na tri škole u Srbiji - u Beogradu, Kuli i u Varvarinu - a da će biti instaliran i jedan solarni kolektor u Specijalnoj bolnici u Gornjoj Toponici kod Niša.

- Agencija će u 2010. godini učestvovati u izradi podzakonske regulative koja se tiče Zakona o planiranju i izgadnji, za deo koji se odnosi na energetsku efikasnost u zgradama, a biće pokrenute i aktivnosti u vezi sa obaveznim uvođenjem energetskog označavanja električnih uređaja u domaćinstvima - naveo je Kovačić.

On je napomenuo da će Agencija nastaviti i realizaciju projekta, koji koordinira Ministarstvo rudarstva i energetike, a koji se tiče uvođenja energetskog menadžmenta u Srbiji, u saradnji sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju.

Agencija za energetsku efikasnost će, prema rečima Kovačića, ove godine suorganizovati međunarodnu konferenciju "Industrijska energetika i zaštita životne sredine", koja će biti održana na Zlatiboru, a u čijem radu se očekuje učešće gostiju iz Japana, Grčke, Rumunije, Bugarske, BIH, Crne Gore, SAD i Norveške.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Energetska efikasnost u Srbiji nezadovoljavajuća

Izvor: Kurir, 04.Mar.2010, 15:13

BEOGRAD, 4. marta (Tanjug) - Energetska efikasnost u Srbiji na nezadovoljavajućem je nivou, a stepen racionalnosti u potrošnji energije je veoma mali, izjavio je danas za Tanjug vršilac dužnosti direktora Agencije za energetsku efikasnost Bojan Kovačić, uoči sutrašnjeg obeležavanja Svetskog...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.